Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Vigyázat, betörők!

Tiborc
Tiborc képe

Lakótelepen lakunk, Újpesten a víztoronytól nem messze. A lakóteleppel meg vagyunk elégedve, bár a fásítás, és ezzel együtt a környezetünk tisztasága lehetne jobb is.

Sokszor nagyobb baj az, hogy a lakók, és látogatóik elfelejtkeznek emberi mivoltukról, és a lépcsőfordulókba végzik el dolgukat.  De szerencsénk van, mert a mi házunkban, ami a szokásos tízemeletes, ilyesmi már rég fordult elő.

A napokban voltunk az egyik barátunknál, a lakásunktól egy pár házzal arrébb. A liftajtóra egy cédula volt kiírva, amit először döbbenten olvastunk, majd harsány röhejjel fogadtunk.

Egy figyelmeztetés volt. Arra figyelmeztetett, hogy figyeljenek a lakók, mert betörők járnak a házakba, de előzőleg egy hírnök jár előttük, aki bejelőli a megfelelő lakásokat. Ilyen nincs mondtuk, és ezzel elintézetnek vettük az ügyet.

Egészen tegnapig.  A feleségem jött haza a szokásos időpontban, és közölte velem, hogy a felettünk lévő emeleten kipakoltak, pontosabban, kiraboltak egy lakást. Még fel sem ocsúdtam az első megdöbbenésemből, amikor megérkezett a fiam is, és amikor végighallgatta, hogy mi történt a házban, ő is elmondta, hogy kettő és három között, amikor ment a tanfolyamra, látta ő is, hogy egy furgon áll a ház előtt, amibe pakolnak, majd egy embert hátrahagyva újra beszállnak a liftbe. Gondolom, hogy a hátrahagyott ember vigyázott addig az értékekre, hogy a következő forduló alatt nehogy ellopjanak valamit.

A pofátlanságnak is lehet határa. De annak is, hogy közönnyel figyeljük, hogy a szomszéd elköltözik, és ezt szó nélkül hagyjuk. A médiákban tüsténkedő emberek a sorozataikkal sikeresen eljutattak már mindegyikünket a közömbösségnek egy olyan fokára, hogy ez megtörténhessen. De az állam is tevékenyen részt vesz ebben, hogy bűnözőinknek már nagyobb jogokat hagy az igazságszolgáltatásban is, meg a büntetés végrehajtásában is, amikor összkomfortosabb cellákat csinál, mint amit a katonaságnál kaptunk annak idején. A gyúrószobákkal, és tornatermekkel meg egyenesen továbbképzést végez a befogott bűnözőknek, ha nem csak házi őrizetet rendel el a többszörös gyilkosoknak is.

És ha valamelyik politikusunk tiltakozni mer ez ellen, akkor jön a felhördülés azok közül a liberálisoktól, akik beözönlöttek hazánkba. Természetesen a külföldön élőkkel együtt csinálják, mert úgy sokkal hatékonyabb.

Sokszor hallottam, hogy a halálbüntetést azért kellett eltörölni, mert az végleges, és visszaállíthatatlan, ha esetleg kiderül, hogy ártatlan volt az illető. De soha nem hallottam, hogy mi van azzal a sorozat gyilkossal, akire csak hármat lehet rábizonyítani, de lehet, hogy kettőt nem. Ugye, ez esetben már nem lehet azt mondani, hogy ártatlan?

Szóval, valami itt nem stimmel, amikor már délután kirámolhatják bármelyikünk lakását gondtalanul, mert nem félnek a következményektől.  Pedig azért is szavaztam erre a kormányra, mert azt is ígérték, hogy két héten belül rendet csinálnak. De hol van itt rend, amikor főleg a cigány lakta területeken már a maradék őslakosság a földjeit sem műveli meg, mert tudja, hogy úgy sem ő fogja leszedni a termést. És ez esetben is lényegesebbnek tartják, hogy cigánynak, vagy romának emlegetjük az elkövetőket, mint hogy a bűncselekményt elkövetőket elkapják, és méltóan megbüntessék őket.  

De a leglényegesebb, hogy elhallgassák, hogy még a hírekbe se kerülhessen be, hogy történt-e valami. Hogy is szokták mondani?  Kérem, én nem ilyen lovat akartam, mert elérkezett az az idő, amikor bármelyikünkkel előfordulhat most már, hogy mire haza ér, üres a lakása.

Rovatok: 
Füstölgéseim