Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Titok 1.rész

Vajda Laci
Vajda Laci képe

A patak bal partján, jóval a falu közepét túlhaladva áll nagyapám, vagy talán még dédnagyapám háza. Az biztos, hogy abban született édesapám, és valamikor ez a kis vályogház zsúpfedeles, zajos hajlék volt, ahol egy szegény zsellércsalád élte a mindennapok  küzdelmes életét. Sajnos, ma a XXI század hajnalán ez a kis vályogház a falu legrégibb háza. Már nem zsúpfedeles, és már az istáló jászola mellet sem kérődzik egy tarka tehén, vagy ínségesebb időben egy nagy szarvú fehér kecske, de valamikor ez így volt.

Ez a kis hajlék több mint száz éve küzdött az időjárás , háborúk, és más ellenségek rohamaival, míg mára sajnos, bedőlt a kéménye, és igazán szükséges hogy lebontsuk, hiszen még megtörténhet, hogy a benne bújócskát játszó gyerekek fejére hullik a fal. Persze, könnyű azt mondani hogy „lebontani“ – de hogy bonthatjuk le édesapám szülőházát, hiszen a szíve is megszakadna.

Elhatároztam, hogy egy kincskeresési expedíciót indítok a régi ház padlására, mielőtt végleg eldől a szegény kis hajlék sorsa. Hogy is kezdjünk egy kincskereső expedíciót... Nem tudom, mert eddig soha nem történt velem ilyen csoda. De tuti, hogy először fel kell menni a padlásra. Ahogy felmentem a padlásra ( vagy ahogy nálunk mondják, padra) egy érdekes világ tárult elém. Először is sok-sok por, rom, kacat. De volt a gerenda közé beszorított cséphadaró is, ami talán már 100 éve sem volt használva. Aztán fagereblye, kukorica koszorú maradvány (ugyanis a csutkák régen lehullottak róla), meg sok minden más kincs. Bevallom őszintén, én a nagyapám által elrejtett régi gyalogsági szurony után kutattam, amit talán nyolc éves korom óta nem láttam, mert nagyapám elrejtette-eldugta valahová.

A szuronyt (bajnétot, bajonettet) ugyan nem teláltam meg, de találtam ennél sokkal érdekesebb kincset, ami egy kis fa dobozkában volt elrejtve.

folyt. köv.

Rovatok: 
Irodalom