Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Szemben a törvénnyel

mernok58
mernok58 képe

    Jancsi és Juliska bekopogott a mézeskalács házikó ajtaján. A vasorrú bába morgolódva nyitott ajtót - el nem tudta képzelni, ki zavarhatja itt a sűrű sötét erdő mélyén, ahol az üvegfarkú kismalac se túrázik.
Még nagyobb volt a nagyképűsége, amikor Jancsi és Juliska felmutatta kopogtatási engedélyét a vénasszonynak, s egyúttal elővették a felbélyegzett útilapu levelet sürgősséggel és szíves figyelmébe ajánlották a boszinak.
- Kerek erdőn járunk, felszólítást hoztunk. - mondták az idős menyecskének.
A tésasszony vibráló szemekkel gyorsan átfutotta a sorokat és kidagadtak az erek az acélos ormányán.

- Engedély nélküli építkezés miatti felszólítás bontásra? - krákogott a szipirtyó.
- Tovább is van, mondja még! - szólott Jancsi és előkészítette az önvédelmi sokkolóját - sose lehet tudni egy ilyen tündér esetében. Az épület nem haladja meg a 300 négyzetmétert, tehát egyszerű bejelentéssel kellett volna kezdeni a hajcihőt. Nem készült statikai tervfejezet és számítás.  Földrengésre abszolúte nem méretezte senki. A falazati kötőanyagként használt méz kínai eredetű, nem felel meg az akácos szabványnak, ezért fennáll az omlás veszélye.  Az utólag benyújtott csok-is kérelem nem tartalmazza az épületben lakók számát. A kemence olyan összetételű füstöt ereget, ami rendesen meghaladja a környezetvédelmi előírásokban szereplő szürkeségi index mértékét. Nem megfelelő a hőszigetelés sem - legalább 10 cm vastag 75%-os kakaót tartalmazó réteget kellett volna a falakra felhordani, a nyílászáróknak pedig jégtömöreknek kellett volna lenniük. Kéretik nyolc napon belül minden szükséges, az érvényben lévő engedélyezési eljárási kódex szerinti iratokat benyújtani az Erdővédelmi Hatóságnál, ellenkező esetben elrendeltetik a mézeskalács házikó zabálással egybekötött lebontása.
    Gondolkodott a szebbik nem képviselője. Aztán megszólalt:
- Kedveseim. Messziről jött ember azt mond, amit akar. De megérdemlitek, hogy egy kicsit megpihenjetek. Gyertek be a házamba és belül is mézzétek neg. Meglátjátok, milyen otthonos - el sem akartok majd menni innen...
    Juliska kérdően nézett Jancsira, elvégre még emlékezett a bibliai Évára, aki elfogadta a kígyótól az almát, mert megérdemelte. Jancsi kötélnek állt - bementek a házba. Megvizsgálták a falakat, a födémet.
- Engem vigyen föl a padlásra. - kérlelte a háziasszonyt Jancsi.
- Gyertek csak galambocskáim. A padlásfeljáró a kemencéből érhető el.
    Jancsi és Juliska mit sem sejtve bemásztak a kemence ajtaján. Erre várt csak az erdő nagyasszonya. Rájuk csapta az ajtót, begyújtotta a palackos gázsütőt és nyalogatta a lecsüngő orra hegyét, míg a vendégei pirosra nem sültek.
    Állítólag a hatóság ellenőrizte a füst összetételét és semmi kivetnivalót nem találtak benne - megfelelt a környezetvédelmi előírásoknak, talán még a szén-dioxid kibocsátás is alatta maradt a 400 ppm-nek.
Pár nappal később az anyó megkapta a házikójára a fennmaradási engedélyt....

Rovatok: 
Mese