Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Mit jelent számomra a Haza? (pályázat)

Adalberto
Adalberto képe

 

Mit írjak? Keresem a szavakat. Erről beszélni nagyon nehéz. Érezni kell, s nem fecsegni.
Szomszédunkban van egy fiatalember. Külföldön dolgozik, talán Hollandiában. Amikor nemrég idehaza járt, azt mondta, neki ott van a haza, ahol a pénz. Feleségét és kislányát is kivitte. Boldogok, mindenük megvan: kocsi, lakás, jólét. Vagy mégis valami hiányzik?
Szüleik itt maradtak. Őket látogatják félévente. Pár nap elteltével eljön a búcsúzkodás könnyes pillanata. Így megy már legalább három éve. És még ki tudja meddig.
Kislányuk holland iskolába jár. Már kitűnően beszéli a helyi nyelvet. Lehet, hogy nagykorára neki semmit sem fog jelenteni Magyarország. Bizonyára ott talál férjet magának. Gyermekeik soha nem fogják megtanulni a dédszülők nyelvét.
Vajon a pénz ilyen nagyúr? Mindennél fontosabb? Megöli a szülőföld édes ölelését. Kiírtja az emberek szívéből a hazaszeretetet.
Emberek kapjatok észbe! Ne dobjátok el hazátokat! Azt pénzzel, drágakővel, gyémánttal nem lehet megfizetni.
Valamikor én is világpolgár akartam lenni. Úgy gondolkodtam, mindegy, hol élek.
Egy nap szívembe beleült egy picinyke tündér. Csak gyönge remegést éreztem. Lelki szemeim előtt elvonult az egész magyar történelem. A picinyke tündér könyörgött: „Ne dobd el Hazád! Ha eldobod, soha nem kapod vissza. Hontalan leszel, és boldogtalan. Tudom, nem mindig könnyű, de ha hűséges leszel, hazád megjutalmaz. Oly érzést ad, amelyet, soha, senki el nem vehet tőled. Ez csak a tiéd. Mindig is a tiéd lesz"   
A nagyvilágban rengeteg csodás vidék van. Volt szerencsém sok helyen járni. Talán csak Lengyelországban éreztem kicsit otthon magamat, de megvallom haza akkor érkeztem igazából, amikor átléptem Kárpátok bérceit.
Itt van az én igazi hazám. Itt születtem, és azt szeretném, hogy itt takarjon be az anyaföld, ha majd eljön értem a Halál.
Ne mondjátok nekem, hogy külföldön jobb! Úgysem hiszem el. Mindez csak ámítás, és illúzió.
Nekem Nagy – Magyarország a világ közepe. Nem hiszem, hogy ennél szebb és jobb ország létezik.
Akik most külföldre mennek, és ott próbálnak új életet kezdeni, magukat csapják be. Szívük zokog, könyörög, még ha azt nem is hallják.

Rovatok: 
PÁLYÁZATOK