Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

A mi Covidkánk

zsuzsa
zsuzsa képe
   Magyarország szinte mindenben kitűnik a többi ország közül. Itt van például a mi Covidkánk.
Kezdjük mindjárt ott, hogy hivatalos munkaideje van, ahol lelkiismeretesen dolgozik, reggel héttől délután négyig.. Ezen időszak alatt az egészségügyi intézményekbe se ki, se be nem mehet földi halandó, csak a katonai sátorban megszerzett aprócska kis papírfecnivel, amin az aznapi dátum és egy láz érték van. (Ilyet egyébként még egy gyerek is tud készíteni, és megússza a sátor előtti sorban állást.) MI is ez a papír?
   A sátorban tüzetes vizsgálat alá vetnek, négy komoly kérdést föltéve: voltál-e külföldön mostanában, jött-e hozzád külföldről valaki? Köhögsz-e, van-e nehéz légzésed. Megmérik a lázadat. ( Eddig úgy tudtam, hogy az ember normál hőmérséklete 36,5. Itt mértek már nekem 33,4 fokot is. Kissé meg is ijedtem, hogy idejekorán kezdek kihűlni, de végül megnyugodtam, mert még itt vagyok.) Ebből mindjárt megállapítják, hogy Covidka téged nem bántott. Majd ráfújnak a kezedre némi kézfertőtlenítőt, ami a legtöbbször alig éri a kezedet, és egy légy lefújására sem elegendő. Megkapod a bilétát, és máris szabadon mászkálhatsz az egészségügyi intézményben.
   Víruska reggel hétig nem dolgozik, így ezen időpont előtt nyugodtan beléphetsz az egészségügyi intézménybe, a kutya sem fogja megkérdezni, mit keresel ott. Délután négy órakor lejár a munkaideje, ezután ismét szabadon járhatsz-kelhetsz, akkor víruska nem fertőz. Nem kell se biléta, se katonai sátor, se kikérdezés. Érintkezhetsz bárkivel, akár a legsúlyosabb beteggel is a kórházakban, rendelő intézetekben.
  Covidka vallásos is, ezért a koszos körmű, humán erőforrások minisztere, Kasler Miklós tanácsára a templomokba betérőket is békében hagyja. Ott sem szükséges a szájkosár, hiszen az ima amúgy is mindenkit meggyógyít.
Leginkább azonban a sportot szereti a mi Covidkánk. Különösen a focit, ahol – jobb esetekben – több ezer szurkoló teli torokból kiabál, mégsem szórja szét Covidkánk családját, a víruskákat.
   Kissé ugyan elgondolkodtat az, hogy egyéb helyeken már nem ilyen elnéző kis barátunk. Sokakat megfosztott a szórakozástól, a magán élet szépségeitől, mint például az eskövők, lakodalmak, egyéb családi események meghittségétől. A fiatalokat életük legszebb eseményeitől, mint pl a szerenád, a ballagás, az érettségik izgalmaitól és az utána következő lazítás, a bankett feledhetetlen élményétől, gólyatábor, gólya-bál… és sorolhatnám tovább.
  Sokan szidják Covidkát, ezért tett némi engedményt, nehogy kitörjön valamiféle sztrájk. Ötszáz főig engedélyezte az összejöveteleket, ám ha csak egy fővel is efölé megy a létszám, már igen szigorú! Mert ötszáz főig nem fertőz, de ötszázegy főnél már igen!
   Az viszont már semmiképpen nem tetszik, hogy Covidka a főnökei által felállított szabályokat sajátságosan értelmezi. Feléjük igen csak elfogult! Nekik nem szükséges a szájkosár, ők jöhetnek-mehetnek, akár kitüntetéseket is átvehetnek úgy, hogy vigyorogva köpködik széjjel a víruskákat.
Valahogy kissé zavarossá vált ennek a Covidkának a viselkedése, mi több a jelenléte is.
   Meséli egyik közeli hozzátartozóm, hogy barátai jöttek haza külföldről. Annak rendje s módja szerint elmentek a szűrésre, mert ők törvénytisztelő állampolgárok. Végig is állták a hatalmas sort, ám mire következtek volna, hazaküldték őket covid-szűrés nélkül! Mondom, covid szűrés nélkül!
A meglepetés azonban akkor jött, amikor pár nap múlva kaptak egy értesítést, hogy a (nem létező) szűrés eredménye pozitív!
No így lehet felturbózni a covid-fertőzéseket és riogatni az embereket.
   Csak úgy mellesleg elárulom: minden tünetét a covidnak jómagamon is megtapasztaltam. Volt ott minden: torok fájás, fejfájás, hasmenés, nehéz légzés, száraz köhögés, láz meg minden.. Az orvos felírt először valami köhögés csillapítót, meg köptetőt, meg…. nem sorolom tovább, mert egyik sem használt. A súlyos köhögésem miatt a műtétemet el kellett halasztani. Már egy hónapja fuldokoltam a köhögéstől, szünet és enyhülés nélkül, aztán takarítás közben találtam két neocitránt. Gondoltam, ne vesszen kárba, ezért az egyiket mindjárt megittam egy kis forró vízzel. Egy óra múlva szuper jól voltam, minden tünetem elmúlt. A másodikat már fölösleges volt meginnom, csak azért használtam fel, hogy ne rakosgassam ide-oda.
   Lehet, hogy feltaláltam a covid gyógyszerét? Azóta kutya bajom, sőt egy műtétem miatt pár nappal később csináltak nekem covid szűrést, mondanom sem kell, negatív lett. Több féle krónikus és akul betegségem miatt ama „súlyosan veszélyezetetett” kategóriába tartozom, a családom rendszeresen látogatott, de időnként a barátaim is tiszteletüket tették nálam, mégsem lett egyikőjük sem beteg.
Egyszóval, elmehetsz te a sunyiba Covidka mindazokkal együtt, akik veled rémisztgetik a jó népet!
Rovatok: 
Blog