Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok




















































































 

Jelenlegi hely

A legfinomabb házi kenyér receptje

Főadmin
Főadmin képe

A fehér lisztet lehet keverni vagy helyettesíteni teljes kiőrlésűvel, melynek köztudottan nagyobb a rosttartalma és ezáltal könnyebben emészthető is.

 

Hozzávalók:
  • 1 kg fehér liszt vagy lisztkeverék (300 gr teljes kiőrlésű liszt + 700 gr fehér liszt);
  • 15-20 gr friss élesztő;
  • 1 kanál durva só;
  • 1 kanál cukor;
  • 2 kanál olívaolaj vagy napraforgóolaj;
  • 500-600 ml langyos víz;

A lisztet átszitáljuk egy nagy edénybe, közepébe egy kis mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztőt, a cukrot, a sót és egy kis langyos vízzel elkeverjük. Hagyjuk egy kis ideig, hogy az élesztő fusson fel, majd a maradék langyos víz, és az olaj hozzáadásával elkezdjük gyúrni a tésztát.

Minél többet gyúrjuk, annál levegősebb lesz majd a kenyerünk. Ha végeztünk, letakarjuk egy konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük. Addig előkészítjük a kenyérformát, kibéleljük sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük.

 

  A tésztát vizes kézzel áttesszük a formába és ott is hagyjuk kelni egy kis ideig. Ez után a tésztát behelyezzük az előmelegített sütőbe, és amikor aranybarna színt kap elkészült a kenyerünk!