Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kitüntetés

Marika Lovász
Marika Lovász képe

 

 
2014. december 19. · Imént olvastam az Evangélikus Élet-ben , hogy Oklevéllel tüntettek ki egy harangozót.  Írjuk ide a nevét : Bohus-Magyar György. A" Békéscsaba szlovákságáért"  végzett munkájáért kapta a megtisztelő címet , mint az evangélikus templom harangozója.
Eszembe jutott erről apám,  ő is volt harangozó, s hogy kitüntetést kapott -e?  Legfeljebb a   családjától, munkatársaktól,  falubeliektől.
Kitüntetése :  Szeretet  !  Tisztelet  !
Rosszat mondani rá,  senki sem tudott.  Ámbár ! ki tudja ?
Nagyanyám, az ő mamája,   igen   megharagudott rá , amiért azt tette,  amit tett .
Történt pedig, hogy élt a közeli szomszédságában,  egy  igen-igen szép özvegyasszony.  Apám munka után a présházban,  kis borozgatás közben
mesélt erről. Bajuszát pedergette!   Nagy bajuszt viselt, innen a  " bajszi " ragadvány név ,  és  huncut mosoly volt szája szegletében,
a szeme is ragyogott!    A Mamánkról  beszélt ! Mi fülünket kihegyezve hallgattuk.  Komótosan,  hosszan  kerekítette  a történetét,  hogyan szerette
mennyire bolondult a  mamánkért !   Megveszekedtem érte,  azt mondta.  Szóval ez a  gyönyörűséges özvegyasszony ott lakott a közelben , ő meg
kerülgette,  csábítgatta.  A mama a tiltás miatt, merthogy apámat a szülei tiltották tőle,  - ő módos gazdák gyermeke volt-  a mama meg a szegényebbnél is szegényebb ,  igyekezett távol tartani magát.  Azt is mondta apánk,  szenvedett, mint a kutya , amelyik kilencet kölkezett.
Eldöntötte,  tovább nem bír már szenvedni,  és a szülei elé állt :  megmondtam nekik kerek,perec: vagy ő, vagy  soha senki!  azt se bánom, ha  kitagadnak az örökségből !!  Kitagadták .  És...feleségül vette a mamát.
A történethez tartozik,  a mama gyönyörű volt  - igaz-, de  szegénységén túl,  volt neki négy gyermeke is ! hát ez volt a legfőbb bűne.
Apánk nem bánta a négy gyermeket,  őt csak a mama gyönyörűsége érdekelte !
És...születtünk hozzájuk még heten .  Tizenegy gyermeket neveltek fel,  szegénységben,  de annál nagyobb szeretetben.
Igen!  és ami még lényeges !  Azt a szót, hogy mostoha, sohasem hallottuk.
Kata nővérem - most köszöntöttem a névnapján - abból a négy gyermekből él még ,  azt mondta: A Papa  nagyon jó ember volt !

Így látom én is :  Apám a világ legjobb embere volt .

 

Rovatok: 
Irodalom