Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kinek nem ingje, ne vegye magára!

Vajda Laci
Vajda Laci képe

Mindég hálás leszek Nagy Bélának, hogy "bemuteatot" Blank Jucinak, aki által írogatni kezdtem a "Magyarerő"-be. Még jubiláló írás is lehetne ez a kis karcolat, de nem annak szánom. Én a Magyarerő-be írtam "politikai antimesét", novellákat, élménybeszámolót, és mindég boldog voltam, ha megdicsértetek, vagy csak reagáltatok írásaimra. Magam is örömmel olvastam a Ti írásaitokat, és időről időre reagáltam is rájuk (bocsánat, ha nem minden írásrást véleményeztem)  Gondolkodó , írogató ember vagyok, és örülök, hogy hasonló érdeklődésű társaságba kerültem. Ezért ezt a kis gondolatmenetemet csak nagyon rövidre szeretném zárni. Először is magamban akartam tisztázni, miért is írok én. Hogy miért gondolkodok, az nyilvánvaló, és közhely: Azért gondolkodok, mert vagyok! De miért írom le gondolataimat, mit akarok velle elérni...

Felvidéki magyar vagyok, és mindég irigykedve tapasztaltam, hogy a Székelyeket, a Csángókat talán jobb szemmel nézi a "Csonka " Magyarország magyarsága, mint a Felvidéki magyarokat. Persze. it csak azokról a Csonka Magyarországi magyarokról beszélek, akik képesek megérteni, hogy mi, kint rekedtek is MAGYAROK vagyunk, és hogy mi semmit sem tettünk azért, hogy a szülőföldünkön idegenek, és a saját nemzetünk keretén belül is idegenek legyünk. 

Igyekeztem nem figyelni a Felvidéki Magyar politikai mozgásokat, de megértettem, hogy az ember akkor is "politizál", ha "nem politizál" Elkezdtem figyelni, olvasni, gondolkodni. Persze, igaz, hogy a történelmi sértésekkel, folyamatokkal, megfélemlítésekkel a Szlovákság élt talán a leghatékonyabban. Voltak igéretek, utána fenyegetések, Benes dekrétumok, kitelepítések, tömeggyilkosságok(Ligetfalu), "malenkij robot, ,és volt Malina Hedvig, állampolgársági huzavona, államnyelvtörvény stb. Sorolhatnám. De volt időszak, mikor a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kormánypárt volt-miniszterelnök helyettesi posztal, Mégsem tett semmit a "MI" a Felvidéki Magyarok érdekében. Gond nélkül szavazunk rájuk tovább, arra hivattkozva, hogy nekünk nincs más választásunk. Lett egy Magyar párt (MKP), és egy hibrid (Híd-aminek semmi köze a magyarsághoz, csak a szavazatainkat csökkenti), és ezt a békát is lenyeltük. Tudom hogy ez nem is fórum téma, hiszen a legtöbb írótársam Magyarországi, de mégis fórum elé tárom: Hogyan viselkedjen egy Felvidéki Magyar ebben a helyzetben.  Szerintem most mi (Felvidéki Magyarok) olyanok vagyunk, mint a barlanglakó ősember, akinek a barlangja elött a villám meggyujtott egy fát. Szegégy ember, annyira félt a tűztől, hogy inkább behúzódott a barlabgba, és ott fagyot meg.