Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Keresztfán az Isten fia

Marika Lovász
Marika Lovász képe

  Brassó főterén egy teraszon ülve elmélkedem a látottakon. Barátnőm méltatlankodik a kávéért elkért összegen. Tíz lei! Ezt az érvágást, nem fogja megbocsátani a románoknak sohasem.
  A főtéren áll Románia legnagyobb temploma az evangélikus Fekete templom. Ha Brassó kerül valaha -valahol szóba, én erre fogok gondolni.
  Idegenvezetőnk így mesélte történetét: A templom kétszer száz évig épült. Azért kétszer, mert kétszer leégett. Az égéskor keletkezett korom rátelepedett az épen maradt falakra, s azok teljesen megfeketedtek. Innen a neve: Fekete templom. Jelenleg a templom kívül-belül teljes rekonstrukció alatt áll. Alig lehet fotózni, belül pedig egyenesen tilos. A külső képeim talán adnak vissza valamit e robusztus épületből. A templom valamilyen úton-módon az egykor itt élő szász evangélikusok tulajdonába került... cirka, a reformáció idejében, addig természetesen katolikusok birtokolták.
A szászok kasztjaiknak megfelelően, mesterembereiknek és inasaiknak külön szárnyakat építettek. A kereskedő szászok, Konstantinápolyban vásárolt szőnyegeiket a templomnak adományozták, ezek -mintegy 150 darab - ma a karzatot díszítik.
  Gyönyörű a kőből faragott szószéke, amely alatt kőből faragva a Tíz parancsolat.
Az oltárkép a Hegyi beszédet ábrázolja.
Láthatóak itt magasrangú kiválóságoknak állított emlékművek, a templom alagsorában eltemetett egyházi méltóságok koporsói.
  És... hallottunk egy anekdotát Mátyás királyunk címerével ellátott festményről: Csodák csodája, hogy a tűzvészben nem égett el. Minden elporladt körülötte, de a festmény épp csak kissé megfeketedett. Beláthatjuk: így helyes! Mátyás királyunk által készíttetett festmény nem éghet el! Nem soha, míg világ a világ!
  Itt látható, hallható Erdély legnagyobb - Buchholz - orgonája, négyezer ! sípot tud megszólaltatni. Több mint hat tonnás nagyharangját... jeles alkalmakkor, nagyünnepekkor ma is megszólaltatják. A templomban neves orgonisták adnak koncertet napjainkban. Nevezetes ünnepeken pedig evangélikus Istentiszteletre térhetnek be a hívők.
Fotót nem készíthettem, de leírtam a liturgiára kijelölt énekszámokat az alábbiak szerint:
(101.Zsoltár 1.vers) “ Kegyelmet és igazságot énekelek: te néked zengek éneket Uram “
170 1-3 Jézus hűséges tanítónk
113 1-3 Jézus örömmel fogadlak
264 1-3 Magas egekbe lakozó felség
179 1-3 Keresztfán az Isten fia

Rovatok: 
Irodalom