Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kedves Árpi!

Főadmin
Főadmin képe

   Neked címzem ezt a levelet, mert látom, hogy tele vagy jószándékkal, és felmérted, megértetted, mit szerettem volna. Értetek, miattatok... Jól esik, hogy felajánlottad a segítséget, de elképzelni sem tudod, mire szeretnél vállalkozni! Ha egyénenként készítek könyvet, egyszerűbb a dolog, de még az is idegörlően nagy munka:  
- A nevére kattintok az illetőnek, majd egyenként kimásolom az írásait (amelyikről úgy gondolom, érdemes beletenni egy könyvbe. Ez órákat vesz igénybe.) 
- Aztán valamennyi verset "átalakítom" abba a formátumba, amiben majd a könyvben lesz. 
- A következő lépés, hogy beigazítom a címeket egyenként  a kellő méretre.
- Formázom a verseket
- Beigazítom az oldalra
- Ezután elkezdem egyenként a verseket átnézni: kijavítgatni a (töméntelen) hibát.
- Amikor ezekkel készen vagyok, kezdem betördelni. Itt legalább 10-szer kll átnézni újra és újra a verset!
- Végül díszíteni.
- Majd a tartalomjegyzéket elkészíteni, ami egyedül csinálva téboly.
Ezután átalakítani pdf-be, hogy ne mozduljon el. Majd nyomtatni. Egy könyv kinyomtatása 2óra kb. Majd laponként átnézem, mert a nyomtató időnként behúzza a lapot, vagy kihagy oldalt, rosszul nyomtatja, stb...
Amikor kinyomtattam, megtervezem a borítót, majd elmegyek az egyik nyomdába, ahol a borító-lapot kinyomtatják. Majd elmegyek a másik nyomdába, elcipelem a kinyomtatott könyveket és a borítólapokat. Végül értesítenek, amikor elkészültek a könyvek, és értük megyek. Ezután (még aznap) borítékolom, vagy csomagolom és cipelem a postára, vagy elkészítem a megrendeléseket, hogy a futárszolgálat elvigye. Ez az egyéni könyvek útja!

Ha antológiát készítek, akkor nehezedik ez a munka azzal, hogy külön - külön kell átnézegetnem az írásokat, és külön-külön kell kigyűjtögetnem a könyvbe kerülőket.

A mostani tervezett könyv esetében, ha én gyűjtögetem ki a verseket, akkor az pokol! Minden egyes névhez külön-külön keresgélnem kell  a verseket, de külön szedve az ünnepeket. Ezt csak úgy tudom megcsinálni, hogy  minden egyes ünnephez felállítom a teljes írói névsort, majd elkezdem egyenként az Ő összes írását átnézni, és ha találok az adott ünnephez oda illő verset, akkor kimásolom, majd lapozgatva a készülő könyv oldalait, megkeresem az adott ünnepnél a nevet, és beillesztem a kimásolt verset. Aztán kezdem újra a következő névvel,  ugyanezt a következő ünnepnél... és újra mind a 20 ünnepnél...

Na, emiatt akartam kérni a segítséget, mert ha mindenki elküldi az általam felállított sorrendbe szedett verseket, akkor nekem nem kell keresgélni, csak egyik ünnepről a másikra ugrálva megkeresni a nevet és bemásolni az oda illő verset abból, amit átküld az író.

Ezzel szemben mi is történt?

Elkezdték elküldözgetni a verseket - egyenként: Ja még ez is...ja még az is... még küldök kettőt... még küldök egyet... Mások elküldték 3-szor, négyszer ugyanazokat a verseket, amit én csak akkor látok, hogy ugyanaz, amikor egyenként mindegyiket megnyitogatom... Van, aki bemásolta a "levélbe" azokat a verseket, írásokat, amiket ő gondolt... Más linket küldött, vagy csak az írás címét, hogy keresgéljem meg. A mi honlapunkon nincs olyan kereső program, hogy cím alapján lehessen  keresni.  Csak úgy kereshetem meg, ha a névre kattintok, és az adott író összes (!!!) írását átnézem, hogy hol találom azt a bizonyos írást, verset. Aztán kezdem a következő írásával... meg a következővel.... meg az azutánival.

Ezt nem tudtad, amikor felajánlottad a segítségedet. A segítség az lett volna, ha mindenki a megadott lista alapján átküldi egyben az ünnephez kapcsolódó verseket. Így is borzalmas munka. Segítséget örömmel fogadtam volna, mert ezt a könyvet nem csak magunknak szántam, hanem iskoláknak, tehát nagyon meg kell nézni, hogy mi kerül a könyvbe! Csak olyan, amiből tanúlnak a gyerekek. Tehát nem mindenféle magán- ügyek közzétételei, stb... Ráadásul egyedi lett volna, olyan igazi "kézikönyv", pedagógusnak, gyereknek egyaránt!

S ha mindez nem elég, akkor még azzal egészíthetem ki, hogy többen fütyültek átküldeni az írásaikat. Miattuk újra kellett volna kezdeni az egészet lapozgatva, vagy  várni rájuk - ki tudja meddig. Mert az nem jut eszébe sokaknak, hogy esetleg miatta áll az egész munka! Amíg mások Húsvétkor, Karácsonykor és egyéb ünnepeken, jó időben szórakoznak, én ülök a gép előtt, és próbálok nekik örömet szerezni, feláldozva az éjszakáimat, pénzemet ... mindent csupán azért, mert szeretem az irodalmat, a költészetet, és mert becsülöm azokat, akik maradandót akarnak alkotni. Mert azt akarom, hogy minél többen megismerjenek Benneteket, mert valahol már hozzám tartoztok... Nekem ennyi a jó mindebben.

Nagyon klassz ember vagy, és végtelen jól esett a felajánlásod és az, hogy megértetted, miért akartam a könyvet. De úgy készíteni valamit, hogy nincs megértés és odafigyelés, az a minimális segítség sem... úgy nincs értelme! 

 Egyszóval érted?! 
Szeretetettel és köszönettel:  Zsuzsa

Rovatok: 
Blog