Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Kaliforniai emlékeim 2.Stanford

Marika Lovász
Marika Lovász képe
Stanford egyetem-város Californiában. Egyike a világ legrangosabb egyetemének.
 
Gyönyörű a kert...a Serra út...

 

Kalifornia  néhai kormányzója alapította, - a szilicium völgyben - fiatalon elhunyt fia emlékére, hogy őt a halhatalanságba emelje. Neve ismertté vált az egész világon. Egyetemisták ezrei érkeznek ide minden földrészről.
Sikerült! Naponta több ezer turista is látogatja.
Négy fő épületből áll az egyetem, középen a Memorial Church (Templom) ahol minden vasárnap nyilvános Istentisztelet van keresztény vallás szerint. A székesegyház tornya a Hoover-torony, ahonnan látható az összes épület, és az egyetemhez vezető Serra út.
Magával ragadó... emlékem...

Mindenütt kijelölt kerékpárutak vannak, - az egyetem diákjainak - bicikliparkolókkal. Ingyenesen biciklizhetnek a campusok épületei között.

Az egyetem kutatóintézetében dolgozik Laura, aki elmondta, hogy kizárólag magántanulók vehetik igénybe az itteni oktatást, közel évi ötvenezer dollár tandíj fejében. Mivel ez olyan borsos összeg, pályázatokkal kell elnyerni a lehetőséget .
Elsősorban fizika, kémia, tudomány és művészet határozza meg az oktatást. Híres magyar oktató volt itt Kálmán Rudolf villamosmérnök, Pólya György és Szegő Gábor matematikus professzorok.
Itt tanult a Richter-skála megalkotója. Innen ered az EMRI, ( Mondanom sem kell, egyik objektuma oktató kórház ) A DNS-anyagok, a Radar berendezések, a Lézerek, hogy csak a legközismertebbek említsem.
Könyvtárában közel tízmillió kötet, köztük mintegy háromszázezer ritkaság! E-könyvek, audiovizuális anyagok, sorozatok, digitális források , millió számban megtalálhatók.

 Kőbe vésve: Rodin

Kertjében a Canter Art Központ szobrai közül kiemelkedik Rodin neve, és bronz szobrai. De vannak itt egyedi, különleges faszobrok és totemek is. Végre láttam eredeti Rodin alkotást is.
 
 
Szobor csoport...

 Ezen a területen van Redwood City is, ahol nővérem lánya és családja él. Az egész terület a híres Silikon Valleyben van, ahol napjainkban is olyan mértékű a fejlődés, hogy az itt lévő ingatlanok értéke igen jelentős mértékben emelkedik. Ha van másutt ingatlanod, az itt lévő remek jövedelemforrás lehet. A nagyvállalatok bérbeveszik dolgozóiknak.

Itt az informatika központja. Google, Nike, Instagram, Linkedln, Yahoo, hogy csak a nálunk is ismerteket soroljam.
Itt van a NASA is, ahonnan be tudtam jelentkezni, de Zsuzsikáék erkélyéről láttam a Facebookot is! Jó időben ellátni egészen Palo Altoig.
Most Bakonycsernyéről köszönök : Helló Face! Nagyon jó volt a közeledbe lenni. Büszke vagyok arra, hogy annyi segítséget kaptam tőled Amerikában, és most itthon is.
 
Stanford neve kőbe vésve, .. Örök időkre
Stanfordi kalauzom Bakonyi Ferenc volt, akinek ezúttal mondok köszönetet. Hálával és szeretettel gondolok Rád kedves Feri.
 
Stanford emléke felejthetetlen.
 
Stanfordot elhagyva, úton Los Gatos felé...
Bakonycsernye 2017.01.06. mls
Rovatok: 
Irodalom