Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

A különös alkohol elvonókúra 2. rész

Eternity
Eternity képe

2.rész 

Derűsen mosolyogva érkezett Jusztika, pár csinos ápoló nővel, és néhány nem éppen bizalom gerjesztő, kigyúrt alakkal. Valószínű, nem falubeliek lehettek, mert nem volt ismerős egy sem köztük. 
- Még egy kis türelmet uraim, mindjárt nyitunk, szolt Jusztika néni. Kisvártatva szélesre tárult az ajtó, szépen besorjáztak rajta a vendégek.
- Foglaljanak helyet, tartanék egy rövid kis eligazítást, szolt Jusztika.

- Húzzon mindenki egy sorszámot, mert az szerint lesz szólítva. Itt látnak kifüggesztve  egy házirendet, amit mindenkinek kötelező betartania! Kérem elolvasni először is.
Érkezési sorrendben fogjuk szólítjuk önöket, és kérem mindenkitől odabent kiszolgálás előtt, aláírásával igazolja, tudomásul vette az ebben foglaltakat, utána jogosult a kiszolgálásra!
A kifüggesztett írás a következőket tartalmazta.

Tisztelt vendégeink az ingyenes alkohol fogyasztásra csak az jogosult, aki a leírtakat elfogadja, és aláírásával igazolja!
Az itt forgalmazott italféleségek, laboratóriumban  vizsgált termékek, semmilyen káros elemet nem tartalmaznak, mellékhatásaik nincsenek. Sem gyomorbántalmakat egyéb kóros elváltozásokat nem okoznak. Az itt történt fogyasztás alatt önök teljes biztonságban érezhetik magukat, képzett szakemberek felügyelete mellett. Bátran fogyaszthatnak termékeinkből igényeiknek megfelelő mennyiségben.
A kedvezményes alkohol fogyasztás lehetőségét elveszti azon személy, ki más keretek között, akár otthon,  vagy egyéb zugkimérésekben, ellenőrizetlen, egészségügyi szempontoknak nem megfelelő italt fogyaszt, és azt nem az előírásnak megfelelően fogyasztja el! Csak az jogosult italkimérésünk látogatására ki az itt felsorolt feltételeket elfogadja.

1. Tudomásul veszem, és betartom, a kulturált alkohol fogyasztás szabályait!
2. Hangoskodással, trágár beszéddel nem zavarom mások szórakozását!
3. Eleget teszek az egészségügyi előírásoknak, azokat elfogadom!
4. Az általam rendelt ital mennyiséget köteles vagyok az előírásoknak megfelelően elfogyasztani, az utolsó cseppig!
5. A pulttól való távozás után, reklamációnak helye nincs!
Kérem, érezzék jól magukat, látogassanak el hozzánk máskor is.
Kedves egészségükre az italokat, érezzék jól magukat!
Tisztelettel, Rumpuncspancsfalva  Önkormányzata, mely közgyűlési határozattal jóváhagyta, megszavazta, törvénybe iktatta az alábbiakban leírtakat.

Az eligazítás után Jusztika eltűnt a párnázott ajtó mögött, és hamarosan a sorszámok alapján szólítani kezdték a vendégeket. A hangulat kezdett feszültté válni, néhányan indulatosan morogtak vitatkoztak. Végre az első vendégek beléphettek a sorszámok elhangzása után. Ez kissé oldotta helyzetet. Senkinek sem tűnt föl, nem is találgatták, mi lehet ott az ajtón túl.

Úgy gondolták, aki bejut az ígéret földjére,  biztosan ki fogja használni ezt a ritka alkalmat, és minden tudását latba vetve, olyan pusztítást fog rendezni az alkohol készletben, amennyire a kapacitása révén képes! Biztosak voltak benne, aki bejut, egy hamar nem is fog kijönni! Ebben nem is tévedtek, csupán a módját, és okát nem igazán találták el.
Egyre izgatottabban beszélgetve várakoztak az előtérben lévők, ujjaik közt morzsolgatva, többször megnézve a sorszámot, el ne tévesszék. Virityk Elek vitte a szót .Dőzsöl Ödön keresetlen szavakba foglalta méltatlankodását, a hosszú várakozás miatt.  Szlopás Józsi éppen a Sörszivacsként elhíresült cimborájának ecsetelte, ha ő egyszer oda belép! Nem lesz kegyelem, felszámolja, a torkán legurítja az egész készletet! - Rám is számíthattok, kontrázott Szivornyás Tódor, én sem adom alább! Nyakalós Jakab is szaporán bólogatott, helyeselve az elhangzottakat. A Jicsinyi hármas ikrek is fogadkoztak bőszen, rájuk is lehet számítani! Ja persze nem mutattam be őket, honnan e név? Úgy becézték őket a helyi alkoholbarát körökben : Rumcájsz, Sörcájsz, és Borcájsz.  Közben újabb személyek érkeztek, sorszámot húzva jelentkeztek Jusztikánál, aki kedvesen udvariasan mosolyogva fogadta őket. 

Az érdeklődés magas volt. Jó páran betértek, helyüket elfoglalva,az asztalról húzott sorszámmal a kezükben, hallgatták a bennfentesek eligazítását. Majd ők is tanulmányozni kezdték a falra kifüggesztett írást, derűsen bólogatva. Csigalassúsággal múltak a percek, akik bementek azok közül nem jött még ki senki sem! Azt gondolták, jó lehet bent a hangulat, bár a csend szokatlan volt, nem lehetett hallani a szokásos egymást túlkiabálós beszólásokat, hőzöngéseket. Igen, mert írásba volt rögzítve a kulturált viselkedés kötelező, mit aláírva kézjegyükkel nyugtázott mindenki. A következő kit Jusztika szólított Szlopás Józsi volt.  
- Ippeg ideje vóót máá! Naon kivagyok száradva, mondta.
Bent a pult előtti asztalon hevert a hivatalos irat. Felhangzott a kérdés Jusztika nénitől ;
-  Az írásban foglalt szabályokat elolvasta, és tudomásul veszi? 
-  Persze hangzott a rövid válasz.
-  Akkor legyen szíves először aláírni, tolta elé a lapot Jusztika néni.
Józsi megragadta a tollat, s annak rendje módja szerint odakanyarította  nevét, a hivatalosan anyakönyvezettet természetesen.

- Mit szeretne fogyasztani a kedves vendég? Tette föl végre a várt kérdést végre Jusztika néni!
- Kezdésnek három feles szatmári szilvát, de jó karcosat, vágta ki azonnal Józsi a választ.
 - A fogyasztási szokásairól mondana pár szót, érdeklődött tovább Jusztika.
- Ááááááá én mindig kajakra iszom, válaszolt Józsi derűsen vigyorogva.
- Sajnálom, vízi járművel nem szolgálhatunk, válaszolt Jusztika.
 - Nem úgy!!! A kajak az erőt jelent - folytatta Józsi, amúgy izomból!
 - Értem már, - mosolyodott el Jusztika. Majd a pultnál megjelenő fiatal ápolónő felé leadta a rendelést. - Az úr fáradjon a négyes szobába, és foglaljon helyet.
- Évike, utasította a szolgálatos nővért. A négyesbe muszkulárisan készítse elő a kedves vendég számára a rendelt italt sterilizált fecskendőkben.

folyt.köv.

Rovatok: 
Humor