Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Jó reggelt Magyarország

Mezei István
Mezei István képe
 Jó reggelt Magyarország

A rádiót csak reggelenként, borotválkozás közben hallgatom, úgy fél füllel. Vajon milyen híranyaggal, információkkal készülhetek fel, milyen pozitív gondolatokkal töltve a magyar elektromos média segítségével „szép, új világunkban” a hétköznapomra? Már sokszor előre tudom a recsegő, harsogó szenzációt.

Belpolitika: besúgó volt, tagadja, beismeri, szégyelli, büszke rá, cáfol, sok besúgó volt, mindenki az volt. Költségvetési hiány, az államadósság növekedése, nem, igaz, igaz, furcsa, mindig másképp értelmezett szociális intézkedések. Nincs infláció, tombol az infláció, új rezsim, maradt a rezsim, csökken, emelkedik a rezsim. Kommunista, posztkommunista, liberális, diktatórikus, nemzeti, nemzetietlen. Átvilágították, belevakult, vakulunk, teli zseb, üveg zseb. Privatizál, államosít, tömeg az utcán, van járvány, nincs járvány. Termékhiány, termékfelesleg, piachiány, csatlakozunk, elszakadunk, haladunk, maradunk, lemaradunk. Megépítik, lebontják, nem építik meg. Lemondott, lemondatták, kirúgták, kirúgták őket. Áremelkedés, árrendezés. Begyűrűzés, demográfiai mélypont, de már… Nő az elhalálozás, a rákos betegek száma, de már.. Jóléti fordulat, Júdáspénz .. Óránként csökken és emelkedik a munkanélküliek, hajléktalanok száma.

   Bűnügyek, ügyek, nem is ügyek: a rablót, gyilkost, a halálos gázolót szabadlábra helyezték. Házi őrizetben az ittas elkövető, a gyufa, csokoládé tolvajt lesittelték. Alvilági és politikai összefonódás, öngyilkos lett, későn vágták le a kötélről, megfojtották. Majd mi megmutatjuk, majd meglátjátok, ha még képesek lesztek látni, tisztán látni. Leugrott a hídról, vízbe fulladt a holtestet nem találják, hopp, megvan. Megerőszakolták, megerőszakolta magát. Nagy a balesetek száma, sok halálos áldozat, a mentőben meghalt. Eltűnt az iskolából nem jött haza, elcsalták, elrabolták, túszul ejtették, megcsonkították, megölték, ettek belőle. A tettes egy közismert ismeretlen, biztos és bizonytalan nyomok. Elütötte, ivott, nem ivott, előre ivott a medve bőrére. Gázolt, drogosan vezetett, nem figyelmetlenül, figyelmesen szedte a narkót és árulta, a párját, pártját elárulta, az országot eladta.  Megsérült, kómába esett, menthetetlen, vagy nem, orvosi műhiba. Bevallja, tagadja, ártatlan, bűnös, fellebbez és ismét ártatlan. Csalás, sikkasztás, megvalósult kísérlet. Több tonnányi drog lefoglalása, tűcsere program elhalasztása.

 Parlament: vita, vádaskodás, anyázás, tanyázás, káromkodás, gatyázás, nem gatyáznak, kétharmad. Személyeskedés, rágalom, győztünk, vesztettünk. Vizsgáló bizottságokat vizsgáló vizsgálóbizottságok.

  Hírek a nagyvilágból: lezuhant, fekete doboz, fekete nap, fekete szeptember, több százan eltűntek, elégtek. Elsüllyedt, kisiklott, összeütköztek, alagúttűz. Sok kis háború, készülődés a nagy háborúra. Öngyilkos merénylet, tíz halott, köztük kisgyermekek. Megtorló bombázás, városrészek lerombolása, újabb merénylet, újabb válaszbombázás, bevonulás, visszavonulás, kivonás.

  Víz és környezetvédelem, vélelem: Kiszáradt tavak, folyók, árvizek, olvad a sarkvidék, eltűntek a gleccserek, öngyilkos cetek, lángoló erdők, bozóttüzek, szárazság, aszály, felhőszakadás, orkán hurrikán, cinikus ciklonok, éhínség, túlsúlyos lakosság, terjed a HÍV vírus, ebolajárvány. Tizenhét év múlva világvége, tévedtünk, hatvannégy év múlva lesz vége, vagy később, de mindenképp vége lesz. Nosztradámusz kapkodja a fejét. Frontátvonulás, első, második és a jelenlegi ukrán front. Nagyon vigyázzanak vezetés közben, karambolozó mentőautók és rendőrségi járőr kocsik. Holnapra ugyanez várható.

 Sport: tömegverekedés, összecsapott mérkőzések, összecsapás a rendőrséggel, doppingolt. A mérkőzést elvesztettük, hatvannegyedik hely a rangsorban, délután hetvennegyedik.

  A hírek végére kirúgták a főszerkesztőt, holnapután a bemondó következik, aztán a fél ország, a madarak gubbasztanak és maradnak.

   Idegességemben megvágom az arcom a pengével, mérgesen méregetem a mellettem recsegő dobozt. Szétverjem, szétrúgjam, összetörjem? Délután talán a Bartókot hallgatom, de az is lehet, hogy csak a csendet. Kinézek az ablakon, szemétszállítási nap van. A házunk előtt a kuka feldúlva, kidöntve, körötte, mellette rothadó dinnyehéj. Már megint ez a dinnyehéj..  

 

2014. szept. 28.    

  

 

Rovatok: 
Publicisztika