Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Hajnali „Söprés”.

Dáma Lovag Erdő...
Dáma Lovag Erdős Anna képe
  Történetem egy nyugati  határszéli kis falúban játszódott, amely falú egy kisdombra épült a Hanság mocsaras lápos vidéke mellett.
Támadta tatár, török a falút, felégették, de lakósai a falú apraja, nagyja a támadások elől a mocsaras Hanságba menekült, s az üldözőik nem ismervén az utat a lápos vidéken mind odavesztek, a láp elnyelte őket.
Így szokásaik, emlékeik szájról szájra megmaradtak , szájhagyomány útján terjedtek tovább. Nagyon szorgos nép lakta a falút. A Hanság adott bőven munkát az embereknek. Szénát kaszáltak,álatokat tartottak, a sásból, ami bőven termett a mocsaras vidéken,  gyékényt, kosarat fontak, s eladták. Történeteik,  igaz történetevoltak. Szerettem őket, mert jó emberek voltak. Szent István napján volt a búcsú a falúban. A falú kocsmájában ilyenkor, este nagy bál volt.
  Már nagy lány voltam, mikor szüleim elengedtek a rokonokhoz a búcsúba. Volt ott sült kacsa, töltött pulyka, ami szem szájnak ingere az asztalon. Búcsúban körhinta, színes forgatag, similabda és zeneszó.
   Hogy történetemre térjek, a falúban az volt a szokás, ha egy legény  komolyan udvarolt egy lánynak , bál után haza kísérte, s szerenádot is adott, hogy szerelmét még jobban kifejezze a lány iránt. Ekkor is történt egy eset a szomszéd szép lányának Ilonkának szerenádot adott a legény, Péter.
Szép hangon énekelt éjfél tájt Ilonka ablaka alatt, s a cigány zenészek kísérték az énekét. A szokáshoz az is hozzá tartozott, hogy a legény az ő házuktól a lányos házig virág szirmokat szórt  a járdára. Így adta tudtára a falúnak, hogy szereti a lányt, s komoly szándékai vannak irányában.
   Sajnos a mi történetünkben Ilonka szülei tiltották Pétertől Ilonkát. A két család haragudott egymásra.  Ilonka nem gyújthatott gyertyát a szerenád fogadására. Így szomorúan mentek el Péterrel együtt a zenészek.
Hajnalban arra ébredtünk: - Kérdezte egy másik szomszéd Ilonka  édesanyját:
-  „Söprés?”  - Igen!  Volt a válasz.
Mikor kinéztem az ablakon láttam, hogy Ilonka és édesanyja nagy szorgalommal, sietve söprik a virág szirmokat.  Eltűntetve a virágokat,  mire az utca lakói felébrednek, ne lássák honnan, hova  tart az a virág szőnyeg.
Így hiába volt a nagy igyekezet, mert többen látták a függönyök mögül a hajnali „Söprést”  .
- Elkerültem a vidékről, így nem tudtam meg, hogy  a szerelmespár  végül  egymásé lettek-e?
A falú két másik falúval összeépült, város lett.  Azt tudom, hogy a falúban élő  emberek még mindig összetartanak, s őrzik szép szokásaikat. 
 
2018.02.23. Mosonmagyaróvár.

 

Rovatok: 
Egyéb