Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Gazdag kisfiú és szegény kisfiú karácsonya

Adalberto
Adalberto képe

   December vége felé Karácsony táján minden kisgyermek türelmetlenül várja a Jézuskát. Előtte már hetekkel ábrándoznak, vajon, mi lesz a fenyőfa alatt? Minden kisfiúnak és kislánynak csodálatos ez a nap. Talán gyermekéveik alatt a legszebb.
   Nem is olyan rég tanúja voltam, amikor két kisfiú beszélgetett a játszótéren. Annyit azonban nem árt tudni róluk, hogy az egyik gazdag a másik szegény volt.
─ Én karácsonyra távirányítású autót kapok a Jézuskától. Ilyen autója nem lesz senkinek sem az oviban – dicsekedett a gazdag kisfiú. – Neked, mit hoz a Jézuska?
A szegény kisfiú nem tudta, mit feleljen a kérdésre. Csak szomorúan nézett maga elé a földre. Ő eddig csak a boltok kirakatában látott ilyen távirányítású autót. Milyen jó is lenne, ha a Jézuska őt is meglepné ilyen játékkal.
─ De nem csak távirányítású autót kapok, hanem még sok más érdekes játékot is – dicsekedett tovább a gazdag kisfiú.
Látszott rajta, hogy élvezi, ha dicsekedhet a társának.
─ Hozzátok is megy a Jézuska? – kérdezte kíváncsian.
─ Jézuska minden gyerekhez elmegy – válaszolta a szegény kisfiú komolyan.
─ Aztán, mit hoz neked? – érdeklődött a gazdag kisfiú.
─ Azt még nem tudom. Édesanyám azt mondta, idén a Jézuskánk nagyon szegény lesz.
─ De azért csak kértél tőle valamit? Mit írtál a leveledben?
─ Egy mesekönyvet kértem. Olyan jó lenne, ha hozna egy szép mesekönyvet – nézett ábrándozva a szegény kisfiú a távolba.
─ Csak egy mesekönyvet kértél tőle? Nekem legalább ötöt hoz, de abból is a legszebbet és a legdrágábbat. Képzeld el az egyik mesekönyvem még beszélni is tud. Igaz angolul, de sebaj, mert apukám úgyis beírat egy angol nyelvtanfolyamra, ahová csak gazdag gyermekek járhatnak. Jobb is, ha neked a Jézuska nem hoz ilyen mesekönyvet. Úgysem értenéd. Más ajándékot nem kértél?
─ Nem mertem, anyukám szerint idén a mi Jézuskánk nagyon szegény lesz. Ezt már előbb is mondtam neked.
─ De azért kérhettél volna tőle legalább egy villanyvasutat. Habár ez a játék már elég elavult. Képzeld el, én még kapok egy nagyon szuper videojátékot is. Apukám mondta, hogy ezt a Jézuska egyenesen USA-ból hozza csak nekem repülővel. Te még nem is láttál annyi pénzt, amennyibe ez a játék kerül. Már előre élvezem, hogy barátaim, milyen irigyek lesznek, ha meglátják. Akárkinek nem is engedek játszani vele. Talán, ha te kicsit gazdagabb lennél, akkor egyszer, de csak egyszer kipróbálhatnád. Anyukám azt mondta ne játsszak olyan szegény gyerekekkel, mint te vagy. A szegény gyerekek nem hozzám illők. Nem is tudom, miért álltam veled szóba? Azért kicsit sajnállak, amiért a Jézuska alig hoz neked ajándékot. Azt javaslom, még elég messze van Karácsony, írjál neki még egyszer és kérjél tőle valami komolyabb játékot! Például valami nem mindennapi társasjátékot vagy villanyautót, amibe te is beleülhetsz és kormányozhatod. Nem nagy dolog. Tavaly nekem a Jézuska ilyet hozott. Még mindig megvan, de már meguntam. Édesapám felvitte a padlásra. Azt mondta, majd egyszer eladja valakinek. Még egészen jó. Kérd meg a Jézuskádat, hogy vegye meg édesapámtól! Akarod?
A szegény kisfiú nem felelt. Látszott rajta, hogy nagyon szeretné, de szegény Jézuska úgysem tudná teljesíteni kérését. Jobban teszi, ha nem is álmodozik róla.
─ Jézuskám nem tud nekem ilyen drága játékot hozni. meg sem próbálom, hogy írjak neki.
─ Te tudod – mondta sajnálkozva a gazdag kisfiú. – De azért gondold meg. Én biztos, hogy meggondolnám. Nincs is szebb Karácsony, mint amikor a fenyőfa alatt rengeteg ajándék várja az embert.
─ Édesanyám, nem ezt mondta.
─ Mit mondott az édesanyád?
─ Azt mondta, hogy Karácsonykor a legszebb ajándék a szeretet. Az a legszebb ajándék, amiko az emberek szívében szeretet van, elfelejtik a gyűlöletet, megbékélnek egymással. Édesanyám szerint a fenyőfa alatt ennek kell lennie. Lehet sok, fényes, méregdrága ajándék, ha szívünkből eltávozott a szeretet, akkor az év legszebb napja is csak egy fénytelen esemény, amikor az emberek azon versenyeznek, ki tud minél drágább ajándékot venni a másiknak.
A gazdag kisfiú elhallgatott, majd kis idő elteltével megkérdezte:
─ A szeretetet is USA-ból hozatja édesanyád a Jézuskával?

Rovatok: 
Mese