Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Ganna csendje

Marika Lovász
Marika Lovász képe

 

Azt mondja idegenvezetőnk: Itt akkora a csönd, ha éjszaka elmegy két autó az utcán, már ugranak az ablakhoz megnézni: mi ez a nagy lárma?

Jóska meghívására eljutottam Gannára, egy egészen kicsi faluba a Bakonyban. Nemcsak szépséges környezete, hatalmas csendje ragadott magával, hanem az általam eddig soha nem hallott nevezetessége, az Eszterházy grófok építtette Szent Kereszt Kerek Temploma is.
A mauzóleum altemplomában alussza örök álmát ötvenkét Eszterházy ivadék, kicsik, nagyok, és hírességek is, köztük a napjainkban elhunyt Eszterházy Péter író hamva is itt kapott végső nyughelyet.
Igen nevezetes a kripta kerek kőoltára, melynek a világon egyedülálló keresztjén két Krisztus feszül. Egyik felén fehér ruhában az élőkért, másik felén fekete ruhában a holtakért misézhetett a pap.
Idegenvezetőnk, - aki nem mellesleg a falu polgármestere, megérdemli, hogy nevén nevezzük : Nagy Ottó - egy-két elhíresült Eszterházy életéről így mesélt:
Eszterházy Bálint gróf szerelmes volt Kocsubej Ilonkába, akibe egy katonatiszt is beleszeretett, ezért úgy vitték dülőre a dolgot, hogy pálcát húztak. Akinek a rövidebb pálca jut, az megöli magát. Nos a rövedebbet Bálint húzta. A fáma szerint Kocsubej Ilonka a temetésén a koporsója mellett állva, ébenfekete haja színét elveszítette, s mire lezárták az érckoporsót, hófehérre őszült.
De itt nyugszik Eszterházy Miksa is, aki a Magyar Atlétikai Club megalapítója. Koporsóján a magyar zászló színei mellett emléktáblák jelzik, hogy nem akárki fekszik a koporsóban. Az élő sporttársadalom rendre megemlékezik róla.
S, mint fentebb említettem itt helyezték el örök nyugalomba a napjainkból jól ismert Eszterházy Péter írót is.
Maga a mauzóleum valóságos érkszerdoboza Gannának, ahogyan a szomszédos település Döbrönte - Szarvaskő várának romjait is érdemes megtekinteni, mert festői szépségű tájat láttat az idelátogatók elé- alá, kiemelkedően a Gannai Körtemplom imára késztető látványával.

Jóska Gannán született. Azt mondja ebbe a templomba járt gyermekként, sőt még ministrált is. Mesélt nekem életéről, s akkor vetődött fel bennem, hogy szeretném látni ezt a falut, s az elhíresült kincsét, az Eszterházy mauzóleumot.
Vasárnap eljöttünk hát a misére. Ő egy pillanatra újra gyermeknek érezhette magát, bennem pedig kis vihart kavart. A feltámadt szél Eszterházyakat is! hozott elém.
A grófi család neve örök marad mindaddig legalább, amíg ez a templom áll…

Csak Isten a tudója mennyi időre ragadott magavál ez az érzés, de bizton mondhatom: megfogott engem Ganna csendje ...
 

Rovatok: 
Irodalom