(Hozzávalók:
- 85 dkg narancsgerezd (kb. 10 narancs)
- 4 dl narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve, vagy 100%-os, cukrozatlan narancslé)
- 2 tasak vanillincukor
- fél-fél teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 35 dkg cukor
- 1 tasak zsemfix Szuper 3:1
A narancsot meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk. A narancsokat kifacsarjuk, vagy kimérjük a narancslét. A narancsgerezdeket és a narancslevet egy főzőedénybe helyezzük. A cukorban jól elvegyítjük a dzsemfixet, a vanillincukrot és a fűszereket, és a gyümölcshöz adjuk. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk. Hűlés közben az üvegeket többször megfordítjuk, hogy a narancsdarabokat egyenletesen elosszuk. Nagyon ízléses és igazán pikáns ízt ad, ha a narancs héját nagyon vékonyan levágjuk, és egészen apró csíkokra vágva hozzátesszük a gyümölcsdarabkákhoz és együtt forraljuk fel.
Fincsi. A legnagyobb unokám - Gergőke - kedvence. Pillanat alatt készen van, és néha még magában is nyalakodják az unokák. (Én kevesebb cukorral készítem.)