Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Csupa zöldség az egész...

Szepi02
Szepi02 képe

Egyszer volt, hol nem volt, Gasztronómián innen, Kulinárison túl, volt egyszer egy aprócska veteményes kert.

Az én mesém arról szól, hogy a kertecske két lakója, Sárga Réka és Karalá Béla, hogyan találtak egymásra.

Réka ugyan nem volt szép, de azt bízvást állíthatom, hogy édes volt és bár nem ma kelt ki (magából), mégis frissnek és ropogósnak hatott. Egy aprócska településen, Kurtafalván született, ahol minden kurta volt, a lányok szoknyája, a malackák farka, de még a faluvégi korcsma is. Bözse néne kertecskéjében magról kelt ki és szökkent szárba Sárga Réka. Sok mindennel kellett megküzdenie, míg ilyen szép vastag gyökérré serdült. Állandóan ki akarták őt túrni, volt egy makacs lótetű, aki Réka helyére pályázott. Szegény kis répának erősen kellett kapaszkodnia a röghöz, hogy a gonosz rusnya bogár ne tudja kiforgatni mindenéből. A ronda jószág egyszer csak megunta az áskálódást és odébb állt.

Réka nem sokáig élvezhette a nyugalmat, mert beköltözött a kertecskébe egy virgonc kis vakond, aki fúrton-fúrt járatokat vágott a jó puha földbe. Csupán egy centin múlott szegény Réka élete, amikor elviharzott mellette a fáradhatatlan apró bányász.

Sok gondja volt a hangyákkal is, akik agyon csikizték.

Arról álmodozott, hogy egyszer, ha megnő, eljut majd Gasztronómiába, ahol lehet, hogy megtalálja élete párját.

Nem messze tőle peckesen lengette csipkés leveit Karalá Béla. Rá se nézett Sárga Rékára, nem tetszett neki a színe. Béla a szép fehér Kar Fiola után epedezett, de hiába, mert Kar Fiolát Cék Lajos érdekelte. Neki sem volt szerencséje a szerelemben, mert Cék Lajos Tor Mayára utazott. Ők hamarosan nagy lakodalmat csaptak és egy szép nagy hasas befőttes üvegben tartották nászéjszakájukat.

Történt egy napon, hogy Bözse néne ráéhezett egy finom zöldséges ragura. Kapta magát legott, és kiment a kertbe. Belekapaszkodott Sárga Réka rakoncátlan fürtjeibe és húzni kezdte. Réka nagyon megijedt, rémülten kiabált segítségért. Karalá Béla megszánta a rémült kis főznivalót, oda akart szaladni Rékához, de földbe gyökerezett a lába. Bözse néne zöldült, lilult a nagy erőlködéstől, mégsem bírt el Rékával. Karalá Béla csodálattal adózott a sárgarépa ellenállásának és halálosan beleszeretett.

Bözse néne elszaladt a Kurta kocsmába, hogy segítséget hívjon. Bizony nem volt ott más, csak a veres orrú Rezes Bandi. Kénytelen volt beérni a vén szittyóssal és nagy keservesen eltámogatta kertjébe. No ketten nekiveselkedtek és nagy nehezen kirántották a földből szegény Sárga Rékát, aki halkan sírdogált, amitől aztán tiszta sár lett. Karalá Béla ekkor már elhatározta, hogy követi szerelmét a halálba (fazékba). Élénken integetett Bözse néne felé, aki észrevette és kapatos tettestársával őt is kiráncigálták. Bözse néne nagyon meghatódott, amikor a nagy vajlingba kimosdatta őket a mocsokból. Két hatalmas és szép zöldségfélével találta magát szembe. Sárga Réka lesütött szemekkel takargatta dundi, de gusztusos idomait. Karalá Béla pedig gyönyörködve legeltette szemeit rajta.

Bözse néne hirtelen a fejéhez kapott. Dehogyis darabolja fel Rékát és Bélát, inkább elviszi õket Gasztronómiába, ahol éppen Mezőgazdasági Világkiállítás van.

A két gyönyörű méretes zöldség még a Guinnes rekordok közé is bekerült. Bözse néne nagyon büszke volt a díjra, hálából Gasztronómiában hagyta Rékát és Bélát.

Így menekültek meg a szerelmes kerti zöldségek attól, hogy raguban leheljék ki lelküket.

Még ma is élnek, ha meg nem főzték őket.

Aki nem hiszi járjon utána, itt a vége fuss el véle.

 

Rovatok: 
Mese