Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Boriska élete 3.

Marika Lovász
Marika Lovász képe

        Mi egy szezonra Camelback In Resort téli üdülőhelyén kaptunk szobát, teljes ellátást, konyhai munkáért. Az üdülőhely az Arizónai hőség miatt május végén bezárt. A tulajdonos nyáron a Kaliforniai üdülőjében látta el a vendégeket, ahova több magyar is velük tartott, bennünket is átvitt volna, mi azonban nem tartottunk vele. Józsi unokatestvére Főnixbe talált mindnyájunknak munkát.

         Egy orvos család vállalta, hogy befogad minket Istvánnal, a kisházukban lakhattunk. István egy olyan gyárban kapott munkát, ahol elektromos motorokat kellett javítani. Én pedig a doktoréknál takarítottam, kisfiú és kislány gyermekükre felügyeltem, mostam, vasaltam. A doktorné minden nap angol nyelvre tanított, írni és olvasni is. Ha nem kínoz, nem gyötör a szőrnyű honvágy szüleim, testvérem és szeretett hazámért, azt mondhatnám elégedett voltam a sorsommal. Van szerető férjem, van munkám, ami semmi az otthoni bányához képest, és volt egy számomra eddigi ismeretlen érzésem : szabadságom! Ez a szabadság segített átlendülni a nyelvi nehézségen, és a honvágyon is! Úgy akartam élni, mint az amerikaiak.

        Spóroltam, ez az egy jó dolog volt, amit otthon tanultam, amit magammal hoztam. Ez év ( 1957 ) júniusában megvettük életünk első autóját egy hatéves Fordot. 1958-ban saját házat vásároltunk. És a csoda is megtörtént: terhes lettem. Ha már gyermekem lesz, aki Amerikában születik, kötelességem lesz őt jó amerikainak nevelni, és el kell fogadjam , hogy Amerika a hazám! Hiszen a gyermekem már itt születik.

        Isten így segített enyhíteni a szinte fizikailag kínzó, - gyötrő honvágy okozta - fájdalmamat. Három év eltelte után , hogy édes hazámat elhagytam, végre megszületett a kisfiunk Vágó István Róbert. Amerikai állampolgár: Steve Vago A gyermek okozta öröm kissé elnyomta a honvágyat, amiben az is segített, hogy végre levelet kaptam édesanyámtól, aki megírta, a Vágó nagymama a Szabad-Európa rádióban hallotta, hogy egy Bakonycsernyei házaspár újszülött gyermeke is megérkezett Amerika. Örömében felkiáltott: ez az én unokám! Édesanyám így tudta meg, hogy Amerikában vagyunk. Hiába írtam hetente, a leveleimet nem kapták meg.
        De innentől kezdve minden más lett. Megnyugodtam, amennyire csak tudtam. Isten húsz hónap múlva elküldte nekünk kislányunkat Zsuzsikát. Vele beteljesedett a család, volt kikért küzdeni, dolgozni, volt családom nekem is. Új autót vettünk, azzal jártuk Amerikát megismerni, és az itteni magyarokat látogatni. 1
        1963 tavaszán, Kaliforniában élő barátokat látogattunk meg, és ez a látogatás megpecsételte életem hátralévő éveit, a gyermekeim jövőjét, a családom jövőjét...

folyt.köv.

Rovatok: 
Irodalom