Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Aranyországban éltem

Marika Lovász
Marika Lovász képe
   West Pointi otthonom volt...innen indultunk, ide érkeztünk 
Az aranyország Kalifornia része, melynek legnyugatibb pontján West Pointban laktam unoka nővéreméknél. Helyileg a Sierra Nevada = Havas hegyvidék, alacsonyabb régiójában található az Aranyország : Gold Caunty. Az aranyország Amador megye,- egy spanyol katona nevét őrzi - ma két részre osztott, Calaveras és El Dorado megyékre. Calaverasban - koponyák völgye - vannak az aranybányák, illetve voltak, El Doradóban meg laknak azok, akik egykor a bányákban dolgoztak. Ma pedig a legmagasabb jövedelműek vásárolnak itt házakat.
   El Dorado Hills utcaképe... Itt laknak Ilike és Marika . Eső nincs, mégis minden üdezöld. El Dorado Hillsben lakik két csernyei lánytestvér: Marika és Ilonka. Marika ide jött férjhez, Ilonkát pedig kihozatta, aki itt lelt férjre, és családra miután testvérét eljött meglátogatni. Nos ők hívtak vendégségbe amikor találkoztunk Boriskáék házassági évfordulóján adott partin.
   Már amikor a megyébe értünk, azonnal látni lehetett itt más világ van. Hiába nagy a szárazság, esőnek hónapok óta nyoma sincs, mégis minden üde zöld, mindenütt virágzó bokrok, fák. A doradó dombokon Serranno ( indián törzs ) öntözés - újrahasznosított vízzel - működik. Elképesztő a fényűzés, Kalifornia leggazdagabb lakói élnek itt. Luxus házakban, spanyolosan több szinttel, téli-nyári lakrészekkel. Kis kertek is tartoznak a házakhoz, Ilike és Marika is boldogan mutatták paprika és paradicsom “ ültetvényüket”, hozzá téve, hogy a magok természetesen Bakonycsernyéről erednek!
"Csernyei" paprika és paradicsom Marika kertjéből...

A Calaveras megye székhelye: Jackson.
   Boriskáéknál abszolút tervszerű az élet. Minden csütörtökön a napi program bevásárlás Jackson sityben. Ezen a napon mindig egy városi étteremben ebédeltünk. Így voltam mexikói, kínai, spanyol, olasz, német éttermekben is. De voltunk az indiai napokon halas, falatok, és vörös-rák evészeten is.       
Jackson a mélybányászatáról vált híressé, a leghíresebb közöttük a Kennedy bánya, állítólag tervezik az újranyitását. Ma múzeumok tárháza mutatja be az egykori aranybányászat kellékeit.
   Leghíresebb város a megyében Sutter Creek. Ez az aranyország szíve. Egykor Sutter Johnt faanyagot keresni küldték Sacramentoból, ahol nagy építkezések kezdődtek. És 1848-ban aranyat talált. Embereket hozott, akik megrészegültek a talált aranytól, rendre tivornyáztak, majd betegek lettek. Sutter meggazdagodását,- eszét használva,- nem az arany, hanem a Kvarc ( arannyal ötvözött ) érc adta, óriási fellendülést hozva az építészetben. Az egykori színház, és mozi, eredeti állapotában áll, mellette a bordélyház egy része , ma luxus szálloda. Egy teljes városrész eredetiben őrzi mai napig az akkori világot. Egykori bordélyházai ma szállodák. Hatalmas méretű kantry parkjában az igazán nagymenők, gazdagok, itt tartják az esküvőjüket, nagyszabású koncerteket adnak világhírű zenészekkel, a természet ölén. Sutter valóságos kisvárost hozott létre, és az itt szerzett vagyonát Kalifornia szerte fémjelzik kereskedelmi épületek, kulturális létesítmények, egészségházak . Az egészségházakat, az egykor megbetegedett bányászok megsegítésére hozta létre. Egy ilyen egészségházban - Sacramentóban - jártam Boriskáékkal. Sutter Creek - mélyedés - vagyis a hegyről a völgybe ! ez a Sierra . Elhíresült az első postakocsi létrejöttéről, amelyet Sutter indított 1852-ben. A Sacramento folyó szeli át a várost, melynek völgyében korlátozottan ma is van aranymosás, szigorún gyermekeknek.

Szerencsét hozó szökőkút... még véletlenül sem szednek ki a bedobott pénzből. A pénzt az aranymosásra induló gyermekek dobják bele. Ez a terület hamarosan szőlő telepítéseiről is híres lett. Földje , éghajlati klímája rendkívül kedvez a szőlő érésének, ízének, zamatának. Kis lugas az otthonunkban is volt, a szőlő még beérett ottlétem alatt, mondhatom mézédesre, itthon ilyen ízű szőlő nem érlelődik.
Aranyország manapság a borászat mekkája. Minap a Lidlben láttam Zinfandel szőlőből készült eredeti Napa-i bort, mondhatom attól függetlenül, hogy borsos árat kértek egy üvegnyiért, elcsábultam! Azzal vigasztaltam magam, nem költök élvezeti cikkekre csak minimálisan, hát nosztalgiáztam kedvemre. Amíg tartott a bor az üvegben, újra Ironstoneban éreztem magam. Az üres üveget meg eltettem emlékbe! Ha el is felejteném egykori lakóhelyemet -ami bevallom lehetetlen - az üveg láttán, biztosan eszembe jut.

Istenem! “Elől és hátul, körülzártál engem és
                Fölöttem tartod kezedet”           Zsoltárok 139.5.

Aranyországban éltem.

Rovatok: 
Irodalom