Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Úri-muri

zsuzsa
zsuzsa képe

 Valamikor régen, a jelenleginél is átkosabb rendszerben,  még a párt-fejesek adtak arra, hogy a falú népe is művelődjön. A TSZ elnökök a helyi pártvezetéssel egyetértésben összeszedték az ott lakó idős embereket. Felültették egy buszra és elszállították őket a legközelebb eső színház egyik-másik előadására.
    Így történt ez a 80-as évek vége felé is, amikor az egyik szabolcsi kis település lakóinak szerettek volna effajta módon kedveskedni.
   A színház éppen az Úri muri című darabot játszotta, igen nagy sikerrel. A megye egyik aprócska településéről el is indult a TSZ busza, rajta a megilletődött, nem egészen önszántukból művelődni vágyó paraszt nénikkel, paraszt bácsikkal. Már félúton jártak, amikor a busz lerobbant. Próbálta a szegény sofőr javítgatni, de bizony az meglehetősen nehézkesen ment, így az előadás már jócskán megkezdődött, amikor végül megérkeztek a színházhoz. A teremőr a sötétben próbálta terelgetni a botladozó kis öregeket, hogy elfoglalhassák helyüket a színházteremben.  Az előadás  éppen azon részéhez  ért, amikor a színész a darabban felteszi a kérdést:
-    Hol késtetek parasztok?!
Mire az egyik paraszt bácsi a nézőtérre beosonók közül – mivel úgy gondolta, hozzájuk érkezett a számon kérő kérdés – a nézőtéren honoló sírí csöndben megszólalt:
-   Há’ gyüttünk vóna mi elébb is, de lerobbant a buszunk!
    A színházterem egyetlen pillanat alatt visszhangzott a nézők szűnni nem akaró röhögésétől. A színészek a döbbenettől néhány percig némán álltak, majd kitört belőlük is a nevetés. Így időzíteni csak a sors tud!
   Mivel a nevetés nem akart csendesedni, néhány percre lehúzták a függünyt, megszakítva az egyébként csodálatos előadást.
   Nem telt el fél nap, és az egész város fújta a nevezetes eseményt, így az esti előadást már csak a kíváncsiság miatt is telt ház előtt tartották.  Amikor a darabban az „ominózus” részhez értek, és a színész feltette a kérdést: Hol késtetek parasztok, a nézők nem tudták visszatartani a nevetésüket. Zengett az egész színház olyannyira, hogy meg kellett szakítani az előadást.
   Harmadnap ugyanígy zajlott az esemény. Valamit tenni kellett, hiszen minden előadást nem szakíthatnak meg a nézők nevetése miatt, így a rendező kénytelen volt átírni a darabot, és kivenni belőle a „Hol késtetek parasztok”  részt. 
   Azóta e kis történetet már ország-szerte hallottam mesélni, mint viccet, pedig ez valós történet. Megesett Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond színház Úri muri c. előadásán, anno… 1988-89 tájékán…

 

Rovatok: 
Humor