Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Új lehetőség a költészetben

mernok58
mernok58 képe

Építészetet tanultam, tehát ismerem az aranymetszés szabályait - a matematikában, geometriában is. Nagyjából emlékszem még az építészettörténeti előadásokra - az aranymetszés felfedezhető az ókori és a középkori épületekben. A szobrászok, festők is szívesen alkalmazták műveikben, mert érezhető harmóniát sugároznak magukból a képek, szobrok (ld. Lenardo da Vinci alkotásait).

Azt azonban nem gondoltam, mert a középiskolai magyarórákon nem került szóba, hogy az irodalmi művekben is megtalálható az a harmónia, ami az aranymetszés jelenlétére utal. Itt elsősorban nem a tényleges matematikát, vagy geometriát kell keresni, hanem a mű értelmi-érzelmi felépítésében érvényesül az aranymetszés: valahol az írásban kitűnik egy pont a cselekményben, a mondani valóban, a nyelvi összességben, amihez képest az előzmény és a még hátra lévő rész között, az egész műhöz viszonyítva fennáll az aranymetszés érzete(!).

Így tehát elképzelhető olyan vers is, amiben a fenti értelemben elrejtőzik a legfőbb harmónia szabályrendje. Nyilván a vers folyamába tudatosan beleszőni az aranymetszést képtelenség - csak az intuíció képes erre, a közlés valódi művészete. Akinek a művében megjelenik, az az igazi, valóban nagy költő.

Az én mérnöki agyam már nem állítható át csupán megérzéses, ösztönös versírásra - tehát "nagy" költő már biztosan nem leszek.
Viszont "testhez álló", ha a vers geometriájával foglalkozom és abban próbálok arany arányt szerkeszteni. Ez elérhető pl. a sorok számával, a versszakok számával, vagy egy.egy soron belül a szótagok számával. Persze csak közelítve, hiszen az arányosított "a" és "b" számok közötti szorzó egy végtelen nem szakaszos tizedestört (1,618...), a "fi". 
Időmértékes vers esetében talán a verslábak megválasztásában kereshető a megoldás. A vers irodalmi értékének és az aranymetszésnek az egyszerre történő felvállalásához igen nagy merészség, vagy önteltség szükségeltetik. Mindkettőnek híján vagyok.
Ezért, ha össze is kínlódok egy ilyen versikét, valószínűleg nem lesz ildomos közzé tennem.

Rovatok: 
Irodalom