Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Soltész Irén
  szerkesztő
Takács Mária
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
Hollósi-Simon István

  webadmin

Kiadványok




















































































 

Jelenlegi hely

Építész évfolyam-találkozó és a III/III

mernok58
mernok58 képe

Örs-keresés

    Mi építészhallgatók bizonyos értelemben külön-külön valamilyen építőanyag tulajdonsággal rendelkeztünk. Erről épületszerkezettani és geológiai előadásokon elmélkedtem. Az utolsó félév elején szembesültem nyersen azzal, hogy ez mennyire így volt. Volt közöttünk beton-szívósságú, építőfa-természetességű, kő-élettelen,acél-szilárdságú. Sajnos későn jöttem rá, hogy különböző típusú falazóanyagra hajazó társaink is voltak. Ők voltak a TÉGLÁK! Kisméretű, nagyméretű tömör - ezek valóban hordképes gerinccel rendelkeztek. Az üreges téglák már gyanúsak lettek utólag...
     Azt nem tudom, hogy ki volt a legüregesebb: a magasított, az ikersejt, vagy a B30? Volt egy titkos téglatípus: III/III....mindenhova magától épült be és rontotta a falazat minőségét. A csele az volt, hogy álcázta magát pl. normál B30-asként. Aztán annak a falnak, amibe beépült, füle lett. Hallgatózott és valami módon a hallottakat továbbította a tervezői felé. Nos rólam olyan adatokat továbbított, amelyek szerint az derült ki rólam, hogy én rendszerellenes lennék és egymagam igyekeznék azon, hogy a Szovjetunió és az általa szétkent kommunista rendszer megbukjon. Ez a hatalmas birodalom megijedt tőlem - ezért megfenyegetett. A civil ruhás kopók egy órán át faggattak a kollégium igazgatói irodájában - ugyan térjek már vissza az igaz útra (egy életre megfenyegettek, hogy ha beszélni merek a "jó hangulatú" szűkkörű csevegésünkről, megtalálnak a világ bármely pontján és ezt szóvá fogják tenni...). A lényeg, hogy diploma-megvonási lehetőséggel fenyegettek. Arra kértek, hogy saját érdekemben én is illegális tégla legyek a falban - nem lettem. A diplomavédésemen a professzorok porig aláztak. Csak Deák prof. végzett rajtam újraélesztést egy rövid beszélgetés formájában a folyosón...
     Hogy jön ide Örs? Ő tudta mindezt és amikor engem szólítottak, hogy méltóztassak a tribün elé vonulni a diplomámért, a hátam mögött egyetlen tenyérpárból felcsattant egy rövid taps...Örs ajándékozott meg az önbecsülés ízével abban a pillanatban - legalább egy ember jelezte, hogy nem kell idegenként, szégyenkezve átvennem a tervezői jogosítványomat - mert nem tudhattam hogy ki volt a TÉGLA és hányan voltak abban a virtuális falban? Vannak tippjeim, de világ életemben sikertelenül lottóztam, ezért nem találgatok (főleg nyíltan nem).

Szóval azért keresem Örsöt, hogy megköszönjem a kiállását mellettem.

     Aki találva érzi magát és olvasta soraimat: egy életre kihatott rám, a lelkemre, önbecsülésemre, idegrendszeremre a titkos jelentgetésének következménye (a kihallgatás). Jelentem: ami a bűnöm volt, a világ ma aszerint van berendezkedve - sehol a Vörös Hadsereg, sehol a szocializmus-kommunizmus, sehol a Szovjetunió és ráadásul a Székely himnuszért sem büntetnek, ha nyilvános helyen elénekelem.
     Sőt, manapság Gyurcsány Ferenc is eltátogja a Parlamentben - felcserélte az Internacionáléval. Változnak az idők, változnak az érdekek. A TÉGLÁK vajon változnak-e, vagy ismét felhasználhatók új virtuális falak instabilizálására?

Rovatok: 
Egyéb