Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Talicská-sokk

jana68
jana68 képe

   Csupán pár alkalommal fordul elő az, hogy feleségemmel együtt látogatunk el a városban csak lengyelnek nevezett piacra. Bár új termékeket is árulnak, a kínálat 90 %-a a szomszédos ország lakóinak megunt, vagy leamortizálódott tárgyaiból tevődik össze, azért néha egészen hasznos holmikat  is ki lehet fogni.

   Ilyen jófogás reményében vettük az útirányt szombat reggel a Teveli út fele. Nem indultunk korán, így fordulhatott elő az, hogy néhányan már visszafele jöttek.

   Az egyik szembejövő emberkére nagyon rácsodálkoztam. Nem fogják kitalálni, hogy mi miatt. Egy talicskát cipelt ölben… A talicska ránézésre hibátlannak tűnt, megvolt mind a két fogantyúja és az összes kereke, ellentétben az újdonsült gazdájával.

   Eszembe jutott katonakorom egyik örök érvényű meghatározása: „ami gömbölyű, azt cipelik, ami viszont kocka azt gurítják, de csak addig, míg le nem kopnak a sarkai és gömbölyű lesz, mert ezután már lehet cipelni…”

   Meg is osztottam rögtön, nem ezt az eseményt a Facebookon, hanem észrevételemet a nejemmel, ki csak ennyit mondott:  -Egy jóérzésű valakivel találkoztunk, aki nem szeretné a talicska nyikorgó hangjával borzolni a környék idegeit…”

   Eszembe jutott egy másik történet egy másik városból, ahol az egyik falumbeli culágerként dolgozott valamilyen építkezésen. Történt, hogy fogadásból 80 liter bort nyert, ellenfele kikötése csupán annyi volt: nyereményét végig kell tolnia – úgy, ahogy van- a Várkerületen.

   Tóni bá nem szokott megijedni az efféle kihivásoktól… És lőn, aki mer, az nyer! Izzadtan, de nem szomjasan, cájgruhában, gumicsizmásan, svájcisapkásan végrehajtotta a feladatot.

   Közben villantak a vakuk, kattogtak a fotómasinák… Abban az évben Tóni bá akciójával csak a mohácsi busójárás tudta felvenni a népszerűségi versenyt a turisztikai látványosság kategóriában.

   Kissé elkalandoztam. Más vidék, más idők és már a talicskások sem ugyanolyanok…

Rovatok: 
Humor