Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Történet a meggondolatlanságról, vagyis elbeszélés egy ügyről, amit elrontottam

Divima
Divima képe
    Annyira egyszerűnek tűnik, mikor az ember még csak tizenéves. Emlékszem soha nem gondoltam volna, hogy leszek fél évszázados is. Persze, tudtam valahol az agyam rejtett szegletében, hogy eltelik majd az idő, no de, hogy ilyen vágtázó iramban ezt elképzelhetetlennek tartottam. Ezek a gondolatok egy feladat kapcsán éledtek bennem újjá. Írnom kéne a nevelésről, hogy az milyen egyszerű. Miről is fogalmazhatnék meg néhány mondatot monfordíroztam. 
   Aztán az élet elém dobott egy csomagot, dobozba zárt meglepetést. Visszagondolva kár volt kinyitnom, bárcsak ne hajtogattam volna szét a papumdeklidoboz szárnyacskáit. Címzése kapcsán gyanakodtam egy keveset, de aztán nem tudtam hova tenni megakadt gondolkodásom, mert nem értettem magam sem mi történik velem.
   Az esemény megvalósulása után éppen olyan bizonytalan voltam mint előtte. Apró morzsák kerültek a birtokomba, úgy éreztem alig jutottam előre. 
Túlhajszolt agytekervényeim nem tudták feldolgozni az adott adatokat. Túlmelegedtek, a légkondicionáló berendezés felmondta a szolgálatot, nem tudta elviselni az állandóan ismétlődő információáramlást, azt az egyetlen mondatot ezerszer, ami kattogott folyamatosan. Hogy van ez, meg egyáltalán...kántáltam belső gangomon töprengő arckifejezéssel a hangom.  
   Talán ha megvan a megfelelő hűtés, ha előbb gondolkodom mint beszélek, ha várok 12 órát, ha nem vagyok őszinte, ha elsunnyogom az egészet, ha nincs bennem óriási közlésvágy, ha...ha... az a két hang nincs ott számtalan variációban, akkor nem haragítottam volna magamra a fél világot. De megtettem, meg én, rendesen meg is hemperegtem a sárban, nyakig süllyedtem a lápos mocsárban, az utolsó pillanatban egy gyengének tűnő faágba kapaszkodva tudtam kievickélni.  
   Nyúzottan, talpig bűzős lével borítva tele apró sebbel terültem el a parton. 48 óra múlva kerültem ki napon aszalódott állapotomból. Helyreállt fejemben a szétcsúszott rendszer. Semmissé nem lehet tenni ami megtörtént. Magyarázat van rá, logikus teória.
A megadott adathalmaz két irányba tudta vinni a történetet. Mindennemű vádaskodás nélkül meztelen tények felsorolása után értetlenség maradt. A másik irány a valamilyen véletlenek összejátszása. Az utóbbi nyert. Simán lehetne írni belőle egy sikeres abszurd történetet, mert hihetetlennek tűnik azoknak a bizonyos véletlenek a tragikomikus összejátszása. Akkor van véletlen vagy nincs ? Ez sorsszerűség? A megoldás annyira egyszerű, mégis egy bizonyos hatóság tévedése és félretájékoztatása miatt fájdalmas léleksebek ejtődtek. Hasonlatos a domono - elvhez, egy elesik, akkor az összes borul.
   Sokféle hiba létezik. Elkövetjük őket akarva és akaratlanul, mindenki, kivétel nélkül. Jó esetben tanulunk belőle, a további fejlődésünket segíti. Más esetben visszahúz, hátráltat, sebeket okoz dekoncentrálttá tesz. Nézőpont kérdése, hogy éljük meg. Vélt vagy valós sérelmeinket hogyan fordítjuk le adott lelkivilágunkra, aznapi állapotunkra. Engedjük, vagy kitiltjuk a gyógyító erőt (ami lehet kommunikáció, vagy egy ölelés ) annyira bezárultunk magunkba, vagy habitusunknak megterhelő lenne nyitni. Támadásként éljük meg a történések kaotikus összecsengését, vagy engedünk utat egy másik nézőpontnak is. Ez mind saját döntésünk. Előfordult talán, hogy amit néhány napja, hete, hónapja, éve, egetverő, borzasztó, megoldhatatlan, kiborító problémának gondoltunk, mára eltörpült a friss katasztrófálisan idegesítő helyzet mellett. Senki nem hibátlan...." Ma én, holnap te ! " ...tartja a mondás. "
Van olyan ember a földön aki mindig tudja mi a helyes? Létezik az, aki jól dönt bármilyen kérdésben? Él egyáltalán tökéletes lény? 
Nevelni egyszerűen is lehet? Vajon lehet? 

2017. jún. 30.

Rovatok: 
Füstölgéseim