Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
























 

Jelenlegi hely

Töpörtyűs krumpli

jockerFeri
jockerFeri képe

A receptet én találtam ki, még siheder koromban.
Már vagy 8 alkalommal is tálaltuk, amikor vendégek voltak és minden alkalommal nagy sikere volt.

Végy:
elegendő mennyiségű jóféle krumplit és héjában főzd meg. Amikor készen van, akkor hámozd meg és kb. 5 mm vastagságúra szeleteld fel.

Közben:
készítsd el a töpörtyűt, úgy, hogy össze kell aprítani babszem –vagy valamivel nagyobb- nagyságúra. A kisebb méret nem lesz gusztusos, mert ez nem főzeléknek készül. 
Ebből is legyen bőven, mert nem üres krumplit akarunk tálalni.

Közben:
tegyél föl zsírt forrósítani! Ezt legott sózd meg, mert akkor lesz ízletes az étel, ha a só is bele-ívódik a zsírral együtt. (Előre bocsátom, hogy a készétel, nem lesz zsíros íz-hatású…)
Készíts dinsztelni szálára vágott vöröshagymát. Ez annyi legyen, hogy sok legyen.  Figyelj, hogy ne legyen nagyon vékony a szála és nagyon vastag sem. Akkor tedd a zsírba, ha az már teljesen felforrósodott. Az edény legyen elég nagy, hogy tudd benne az összetevőket kavargatni.
Egy nagy, lapos fakanállal, gyakorlatilag állandóan –persze lassan –kevergesd, hogy majd egyforma legyen az állaga. Ne hagy ott, mert akkor egy része a hagymának kemény lesz, egy része meg nyerses.

Arra figyelj, hogy amikor már majdnem kezd üveges lenni, akkor gyorsan bele kell zúdítani a töpörtyűt és továbbra is a fentiek szerint kevergetni. 
Most kell nagyon figyelni, hogy a hagyma maradjon meg üveges állagúnak, akkor van kész. 

Ekkor bele kell tenni a szeletelt krumplit és lassan, óvatosan, hogy a szeletek lehetőleg ne törjenek, jól össze kell keverni.
Ekkor tálalásra készen van az étel. Célszerű egy nagyobb, lapos, merő eszközt hozzákészíteni.

Finom, puha kenyér illik hozzá, javasolom, a már kapható durumlisztből készültet.
Meg savanyúság is dukál hozzá.
Savanyúságnak az édes –egyébként finom- savanyúságot nem ajánlom, mert elveszi az étel igazi ízét. Legjobban illik hozzá és jó íz őrző a vágott, vegyes savanyúság, az ecetes uborka, vagy a kovászos uborka.

Utána illik és emésztést elősegítő, a zsíros, nehéz ételekhez való vörösbor.
Érdekes, hogy az összetételével ellentétesen, nem okoz az étel nehéz emésztést. Viszont laktató.

Jó étvágyat! Tudom, hogy az egészségetekre fog válni…

                                                 Kustra Ferenc József

Rovatok: 
Alkotások