Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Szent Miklós püspök névünnepe, december 6.

Ágnes
Ágnes képe

Védelmező szent:  A keresztény hit védelmezője és az ajándékozó szeretet megszemélyesítője.
Védelmező szentje a gyermekeknek, diákoknak, vándoroknak, eladó sorban lévő leányoknak, zarándokoknak, kereskedőknek, halászoknak,  hajósoknak.  A kis ázsiai Anatóliában született, vagyonos, gazdag család egyetlen fiaként.
Szüleit korán elveszítette és érsek nagybátyja gyámsága alá került, aki egyházi iskolában, kolostorban neveltette. Megszerette a kolostori életet és papi hivatást választott.
Csodálatos égi szózat által választották és szentelték püspökké.
Nevéhez sok legenda fűződik.
A szüleitől örökölt vagyonát a szegények és rászorulók között osztotta szét. Amikor megtudta, hogy egyik szomszédja mély szegénységében nem tudja férjhez adni három leányát és azokra a nyilvános ház örömlányi sorsa várna, pénzzel tömött erszényt dobott be a nyitott ablakukon, amellyel megmentette a leányokat a megrontástól és az apa tisztességgel férjhez adhatta őket.
Egy másik legenda szerint három diákot támasztott fel a halálból, miután megölték őket. Egy vízbe fúlt kisfiút is visszahozott az életbe. Ugyancsak segítségére volt az ő segítségéért könyörgő hajósoknak, akiknek hajója a viharos tengeren hánykódott. Szent Miklós megjelent,  lecsendesítve a vihart, és révbe kormányozta a hajót.
Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend. Helyiségnevek őrzik emlékét. Pl. Sziget Szent Miklós, Kún Szent Miklós, stb.
  A magyar hagyományainkban is helyet kapott Szent Miklós.
Régen, a Mikulás nappal járta a falvak utcáit, segédei, a krampuszok kíséretében. Kolompolás, csengetés jelezte jövetelüket.
A Mikulás előcsalogatta a gyermekeket búvóhelyükről Kifaggatta őket, tudnak e imádkozni, verset mondani, énekelni, majd pedig megajándékozta őket almával, dióval, mogyoróval.. Amelyik gyermekre panasz volt, azt a krampuszok virgáccsal fenekelték el.

A fonókba is ellátogatott a Mikulás, ahol a krampuszok kivallatták a lányokat és menyecskéket: Meggyóntatták őket. A csitri lányokat a kútágashoz kötözték, hogy karácsonyig megjavuljanak

 

Rovatok: 
PÁLYÁZATOK