Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Szent Borbála

Ágnes
Ágnes képe

December 4. Szent Borbála napja.

  Borbála, a legenda szerint egy jó módú római polgár egyetlen leánya volt. Édesanyját korán elvesztette, ezért apja nevelte. Amint Borbála növekedett, egyre szebb és okosabb lett, ezért apja féltette őt és egy toronyba záratta, amelynek két ablaka volt.
   Közben a leány megismerkedett a keresztény hittel és elhagyta ősei pogány hitét. Amidőn kereszténnyé lett, még egy ablakot vágatott a toronyra annak jeléül, a Szentháromság jegyében. Mikor apja megtudta, hogy kereszténnyé lett, megfenyegette, hogy megöli. Borbála előtt megnyíltak a torony falai és sikerült elmenekülnie apjának haragja elől. Egy barlangban húzta meg magát, azonban az ott legeltető pásztor észrevette őt és elárulta apjának a rejtekhelyét. A pogány apa elfogatta és törvény elé állíttatta. Megkínozták, ám ő hű maradt keresztény hitéhez. Ekkor az apa saját kardjával fejezte le őt, Juliannával, társnőjével együtt. Úton hazafelé a gyilkos apát halálra sújtotta egy villám, az áruló pásztor juhait sáskákká tette Isten haragja.
   Borbála sírja csodák helyszínévé lett. Védőszent ként tisztelik őt és kérik segítségét mindazok, akik veszélyes munkát végeznek, hogy óvja meg őket a váratlan, hirtelen haláltól. Ő a védőszentje a bányászoknak, kőműveseknek, harangöntőknek, katonáknak, tűzoltóknak.
  Ugyancsak Szent Borbálához imádkoznak az eladó lányok, hogy szerető párra találjanak. Borbála napján, akár csak Katalinkor, ágakat gyűjtenek. 9 féle gyümölcsfaágat tesznek vízbe. Minden ágra egy egy cédulát akasztanak, melynek mindegyikén egy férfinév szerepel. Amelyik ág karácsonyig először kihajt, a rajta lévő nevet fogja viselni a jövendőbelijük. Ezt nevezik Borbála ágnak.

Rovatok: 
Egyéb