Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Sarlós Boldogasszony Július2

Ágnes
Ágnes képe

Ezen a napon arról az eseményről emlékezünk meg, amikor  a Jézussal áldott állapotban lévő Mária meglátogatta rokonát, Erzsébetet, ki szintén várandós volt Keresztelő Szent Jánossal.
Ezt az eseményt északi vidékeinken úgy ünneplik meg, hogy a házak elé széket tesznek, melyet virággal díszítenek, hogy a falun átmenő "nehézkes Máriának legyen min megpihennie."
  Sok faluban a lányok és asszonyok már hajnali harmattal gyógynövényeket szednek a mezőn, melyeket a templomban megszenteltetnek a pappal, hogy gyógyerejük nagyobb legyen. Ezek a gyógynövények főleg mentát, zsályát és kakukkfüvet tartalmaznak, melyeket megszárítva aztán az újszülöttek bölcsőjébe tesznek, hogy védelmezzék őket minden rontástól, a betegek ágyába, hogy gyógyuljanak és a halottak koporsójába is, hogy illatuk kísérje őket a másvilági útjukon.
Július másodika dologtiltó nap.
Szokás volt régen, hogy a reggeli misére az aratók magukkal vitték arató szerszámaikat, hogy áldja meg munkájukat Sarlós Boldogasszony, és munkájukat jól végezzék.
Mise után kimentek a gabonaföldre, ahol a pap megáldotta a termést, majd sarlóval, néhány jelképes suhintással vágtak pár maroknyi búzát, melyeknek legszebb szálaiból csokrot és koszorút kötöttek a lányok és asszonyok, amely koszorúknak szintén mágikus erőt tulajdonítottak és díszítették velük az ünnepi asztalt .
  Az a mondás járja; " ha Sarlós Boldogasszony sír, negyven napig el sem hagyja." Ezért imádkoznak hozzá, hogy az aratáshoz adjon jó időt, nehog elázzon és megrothadjon  a gabona!

Rovatok: 
Egyéb