Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
























 

Jelenlegi hely

Receptek

Dedi
Dedi képe

     Ha egymás mellé állítom azokat a szavakat, hogy sütemény, kalács, kenyér, zsemle, stb. ritkán párosul olyan fogalmakkal, hogy diéta, egészség, változatosság, jó közérzet.

     Júniusban derült ki a lányomnál is és nálam is, hogy cöliákiában, azaz gluténérzékenységben „szenvedünk”. Teljesen ismeretlen volt számomra ez az életforma, pedig –mint kiderült- minden századik embert érint hazánkban. (És nagy valószínűséggel az évek múlásával egyre többen leszünk).
Az első sokk után jött a második, harmadik, negyedik… Gyógyíthatatlan betegség, nagyon-nagyon drága (egy jó minőségű liszt 1300-1600 Ft/kg), a pékáruknak olyan az íze, mint ha gumit rágnék, stb. Vendégségbe rendszerint uzsonnás táskával érkezünk, illetve ha hozzánk jön valaki, a leggyakoribb mondat a „nem eszem meg előletek”, vagy a „nem,köszi. Indulás előtt ettem” .
     Arra gondoltam, hogy ezzel a cikkel és néhány recepttel bebizonyítom, hogy nem is olyan rossz ez az életforma. Lehet olcsón és finoman is diétázni, hogy ha netán egy lisztérzékeny barát látogat meg benneteket, ne ijedjetek meg a helyzettől, de ti is kipróbálhatjátok nyugodtan, hiszen egészséges és garantáltan finom!
     (Muszáj leszögeznem, hogy nem vagyok se szakács, se cukrász, és a dekorációkhoz se értek. Ezek egy amatőr, hétköznapi háziasszony munkái.)
    Ezekhez a receptekhez felhasznált liszt nem kíván speciális márkájú lisztet, bármilyen gluténmentessel helyettesíthetőek- „sima” liszttel meg még finomabbak! )

5 perces  vacsora- sajtgolyók

-15 dkg trapista sajt (minél keményebb, annál jobb)
-1 tojás
-1 csapott evőkanál liszt

Ennyi az alap hozzávaló, de tehetünk még bele 1 csipet szerecsendiót, pici bacon darabkákat, vagy zöld fűszert, hogy finomabb legyen. Összegyúrjuk, és pici golyókat formálunk belőle.  Bő olajban kisütjük. Gyors, finom és mutatós étel.

Csirkés rózsa

12 db-hoz:
1 db csirkemell (kb 30 dkg)
15 dkg reszelt sajt
2 db tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
bacon
só, bors, fokhagyma, mustár (ez elhagyható, vagy helyettesíthető bármi fűszerrel)
     A húst felkockázom, és összeforgatom az összes többi hozzávalóval. Hosszabb bacon szelettel kibélelem a muffin-sütőt, belekanalazom a húst, 2 oldalról ráhajtom a kilógó bacont és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Ha nincs muffin sütő, vagy nem fontos a rózsaforma, őzgerinc formába is fektethetem a bacont, úgy is nagyon mutatós.

A kedvenc: Lapcsánka/ Tócsni/ Cicege, stb.

Rengeteg változata ismert, én a saját verziómat írom le, amit mi szeretünk (nagyon-nagyon)

Kb.10 db-hoz:
fél kg krumpli
1 db tojás
kb 10 dkg liszt
só, bors, ételízesítő, hagyma, kevés gyömbér (krumplis ételeknél kezdek rászokni a gyömbérre, mert nagyon különleges és jó ízt ad neki. Csak ne tegyünk bele sokat, mert erős!)
   A krumplit meghámozom, nyersen megreszelem és összedolgozom a többi hozzávalóval. Annyira legyen csak sűrű, hogy formázható legyen. Forró olajba (nem kell bő olaj) teszek egy szedőkanálnyit és lelapítom a kanál aljával. Ha mindkét oldala megsült, fogyaszthatjuk tejföllel, sajttal, fokhagymával (bár én azt inkább a tésztájába szoktam tenni), de magába is nagyon jó.

Diós-túrós süti

Tudom, furán hangzik a dió és a túró együtt, de higgyétek el, nagyon finom süti!

Hozzávaló a tésztához:
10 dkg dió
90 g méz
20 g liszt
8 g kakaó
1 tk sütőpor
4 tojás

A száraz hozzávalókat összedolgozzuk, a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a mézzel kikeverjük, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. Nagyon óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk őket, hogy ne törjön meg a hab. Előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.

Hozzávaló a töltelékhez:
250 g túró
1 citrom héja
50 g méz
65 g joghurt
10 g zselatin
10 g kakaó
35 g dió (dúrvára darált)

A hozzávalókat összedolgozzuk, és a kettévágott tésztára simítjuk. A tetejét tortabevonóban, vagy házilag készített csokival díszítjük. 

Vanilia pudingos muffin

Fél csomag van.pudingból, (Haas márkájú és a Dr Oetker is gluténmentes)
2,5 dl tejből, 2 evőkanál cukorból pudingot főzők, majd hagyom hűlni.
15 dkg margarin
15 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaniliás cukor

Előbb a vajat a cukorral dolgozom össze, majd apránként mehet bele a többi hozzávaló. A muffin formát kibélelem papírral. Ez a muffin 3 rétegből fog állni: először 1-1 kanál tésztát teszek mindegyikbe. Utána 1-1 kanál pudingot kanalazok bele, majd a maradék tésztával elfedem a pudingot. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 

Linzer

250 g lisztkeverék (itt már lisztérzékenyeknek ajánlanám a Glutenix márkájú, vagy a Schaar márkájú gluténmentes lisztet)

60 g porcukor
60 g Rama
1 tojás sárgája
1 cs vanilia cukor
reszelt citromhéj
csipet só
Az ilyen tésztáknál én előbb mindig a szobahőmérsékletű vajat morzsolom el a liszttel, majd utána jön a többi hozzávaló. Összegyúrom, kinyújtom félujjnyira, majd kisütöm. Ha elkészült, megkenem lekvárral.
Állítólag másnap finomabb, de nálunk még sose maradt addigra…

Piskóta tekercs

Nem volt szívem levágni a lányomat a képről, elnézést érteJ

6 db tojás
120 g kristálycukor
120 g liszt
1 db van.cukor
1 db citrom reszelt héja (nem kötelező)
1 kk sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval nem túl kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral keverjük ki. Óvatosan összedolgozzuk, hogy a fehérje ne törjön meg.  A lisztet apránként szórjuk bele, majd óvatos mozdulatokkal elkeverjük. Sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben kisütjük. (180 fokon 10-15 perc)

Ha készen van, fektessük nedves konyharuhára, és még melegen tekerjük fel. Ha már kezd hűlni, visszaforgatjuk és megkenjük lekvárral/ nutellával/ tejszínes eperhabbal. Ismételten feltekerjük és szeletelhetjük is.

Néhány recept a régi időkből (búzaliszttel), amikkel mindig sikert értem el: (képeket majd pótolom, ha készítek még ilyet….)

Sajtos mini kifli (vagy pogácsa)

50 dkg búza liszt
25 dkg vaj
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
15 dkg sajt
2 kk só
1 kis tejföl

Az élesztőt langyos vízben, 1 kk cukorral felfuttatom. A lisztet a vajjal összedolgozom, beleöntöm a felfutott élesztőt, majd összedolgozom a többi hozzávalóval. Fél órát pihentetem, majd 8 cipót formálunk belőle. Egyenként kinyújtom kör alakúra, és 16 részre vágjuk. Feltekerjük, a tetejére tojásfehérjét, reszelt sajtot teszünk, és előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük.
Nagyon puha és nagyon finom pogácsa lesz belőle!

Nagymamám almás sütije

40 dkg liszt
2 egész tojás
10 dkg cukor
1 sütőpor
1 kocka Rama
1 tejföl

Töltelék:
reszelt alma
fahéj
cukor
pici citromlé

A lisztbe belemorzsolom a szobahőmérsékletű vajat, majd apránként összedolgozom a többi hozzávalóval is. Fél órát pihentetés után 2 részre osztom, kinyújtom. Közepes méretű kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe teszem az egyik tésztát. Erre halmozzuk az almát. Ráfektetjük a másik lapot. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük. (200 fokon kb fél óra). Porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Tipp: mi gyakran választottunk inkább meggyet tölteléknek. Meggybefőtt levét lecsöpögtettem, és a kimagozott meggyet kiterítettem a tésztára. Megszórtam egy kis darával vagy zsemlemorzsával, így nem ázott el a tészta.

Rovatok: 
Alkotások