Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Karácsonyi recept

Lili
Lili képe

 

     A karácsonyi szertartás elmaradhatatlan része a sütés-főzés. Bár még egy hét van az ünnepig, de az illatos kis aprósüteményeket, a formás kis mézeskalácsokat már ilyenkor el kezdem készíteni. Nagyon szeretek kotyvasztani, ez talán foglalkozásbeli "ártalom" is. Meg persze kislány korom óta édesanyámtól lesem el a kisebb-nagyobb fortélyokat, ő ugyanis mesterien bánik a fakanállal, és minden egyéb konyhai eszközzel. Emlékszem, kisgyerekként még sámlira állva értem csak el az asztalt, úgy szaggattam a különféle karácsonyi mézeskalács figurákat.
    Mióta egyedül is próbálkozom a sütés-főzés rejtelmeivel, többször előfordul velem, hogy a gyakorlott mozdulatok ellenére sem sikerül valami: vagy nem jön fel szépen a piskóta, vagy hiába gyúrom, dagasztom, nem kel meg a tészta, vagy beleragad az egész mindenség a sütőformába. És ez szinte mindig olyankor fordul elő, amikor nagyon akarnék valamit szépen megcsinálni. 
      Emlékszem, az első születésnapi diótortám sikertelensége után anyukám a kezembe nyomta azt az alapreceptet, amit - úgy mondta -, magam előtt kell tartsak, bármit is sütök-főzök, mert ha ez alapján munkálkodom, biztosan nem lesz sírás a kuktáskodás vége. Ha azonban elfelejtem szem előtt tartani, akkor meg is lesz a baj belőle rögtön. 
      Nagy kincs ez az írott-íratlan tudomány, de anyukám azt mondta, nyugodtan megoszthatom mindenkivel a receptet, mert ő csak örül, ha segíthet vele.

Íme hát az alaprecept:

Vegyél 12 hónapot, 
gondosan tisztítsd meg a keserűségtől, 
a kicsinyességtől, 
a félelemtől, 
és a haragtól. 
Azután oszd fel a hónapokat 30 vagy 31 napra. 
Minden napot készíts el 1 rész munkából, 
3 rész jóakaratból, 
s egy gyűszűnyi derűből. 
Mindehhez adj 3 evőkanál optimizmust, 
1 csipet iróniát, 
1 késhegynyi tapintatot. 
A kapott masszát bőven öntsd le szeretettel! 
A kész ételt mindig díszítsd apró figyelmességgel 
és tálald fel mosolygó arccal!

Jó sütést-főzést kívánok! :-)

Rovatok: 
Egyéb