Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Ismeretlen érkezése

Ilpaki
Ilpaki képe

   Történt egyszer nem is olyan régen, hogy a telefon csörgése, valahogy másképpen szólalt meg. Ezzel a nappal is egy szokványos hét indult. A napocska vigyorogva kacsintott be a nyitott ablakon át. Nyugalmat és melegséget tükrözött. 
   Nyugdíjas éveiben járó nagymama a panel lakása balkonján, botanikuskertjét fáradtan, de örömtelin szemlélte... Közben nyugtázta, hogy végre elkészült a remekműve. Ezüstbe forduló haját pántlika ölelte össze, de egy rakoncátlan hajtincset, a váratlanul felbukkanó szellőcske arcába libbentett. Haját hátra simította s halk motyogásban növényeit csodás szavakkal becézte. Lelke szeretetet és boldogságot sugárzott, amit a virágai hálásan nyugtáztak.  Ám, abban a pillanatban egy fehér, selymes szőrpamacs, Cukorbogyó izgatott csaholásba kezdett. Jelzett a kiskutyus, mert hirtelen a telefon éles hangja megszólalt. Ez visszazökkentette Jolánkát a valóságba. Felemelve a telefonkagylót, kicsit szórakozottan beleszólt:
- Haló, haló, szép napot!
Kedvesen csacsogó hangját, egy kimért válasz követte:
- Balassa Terézia testvérét keresem. -jött a rövid, de tömör válasz.
- Igen, én vagyok. De, megtudhatnám kihez van szerencsém?
- Flórián Ágnes, a testvére gondozója vagyok. Teri nénit baleset érte, és a mentők kórházba szállították. A fejét ért ütés következtében...demencia... - A további információkat az éter elnyelte, és csak a harsány hang monoton dübörgését észlelte.
Nagymamán hirtelen remegés futott végig. Gondolatai a nővérénél jártak. A sokkoló szavak hallatán süket percek topogtak egymás után. Feleszmélve kérdésekkel bombázta, az amúgy kedvesnek nem mondható hölgyet.
- Melyik kórházban ápolják? -Szeretném meglátogatni.
Ám, jött a komor válasz:
- A körülményekhez képest jól van, különben már 2 hete történt az eset. Itt nem kell meglátogatni, mert hamarosan átszállítják egy másik helyre.
- Milyen másik helyre? - folytatta a kérdezés a nagymama.
- Az orvosi leletei alapján át akarom tenni egy idősek otthonába. Ahol a hozzá hasonló beteg emberekkel szakképzett ápolók és orvosok foglalkoznak. Tudom miről beszélek, mert én is ott dolgoztam. Nehéz a bejutás, hosszú a várólista. A lehetőség most elérkezett.
- Szóval ennyire súlyos a betegsége? Várható valamiféle javulás az állapotában?
- Nem, ez csak sokkal rosszabb lesz. Ezért nem vállalom a további gondozását. Sajnos most mennem kell, mert sok elintézni valóm van. Majd jelentkezek, de pár hétre hazautazok Romániába a családomhoz. Visszatérésemkor beszélhet a nővérével. Egy kattanás és megszakadt a telefonhívás.
   Síri csend telepedett a nemrég még életvidám szobára. Cukorbogyó kikerekedett szemeivel gazdáját szemlélte, s érezte, valami nagyon nincs rendben. Jolán néni fejében újra és újra lejátszódott a beszélgetés. Egy bizonyos szó kattogott a fejében: DEMENCIA…. DEMENCIA…... Nem tudta pontosan, mit is jelent ez a szó.

*A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

2018. 09. 10.

Ilpaki

 

Rovatok: 
Irodalom