Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Hagyományaink: Január első hetének nevezetes napjai:

Ágnes
Ágnes képe

Január 6. Vízkereszt napja.
Ezen a napon emlékezünk meg a három király, azaz, a napkeleti bölcsek hódolásáról.
Sok helyen e napon szedik le a karácsonyfát.
A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon merítkezik meg Jézus a vizekben, ezért a katolikus templomokban vizet szentelnek.
A szentelt vízzel odahaza beszentelik a házat, istállót, ólakat, udvart. A szentelt vízből tesznek a csecsemők fürdővizébe, de beszentelik vele a betegeket, hogy meggyógyuljanak és az állatokat, hogy baj ne érje őket.
Úgy tartják, ha Vízkeresztkor eső esik, vagy hó olvad és a tócsákban csillog a víz, jó termés várható.
Szokás, hogy a három királyok nevének kezdő betűjét ; G. M. B.azaz; Gáspár, Menyhárt, Boldizsárt felírják az ajtó szemöldökfájára, hogy tartsák távol a gonoszt!

Január első vasárnapja; Jézus neve napja.
A mondás szerint, "Ha ezen a napon nagy hideg vagyon, akkor  megszólalnak az állatok." A közhiedelem szerint vannak, akik meg is értik az állatok beszédét.
Ez a nap arra figyelmeztet bennünket, hogy minden dolgunkat Jézus nevével kezdjünk és végezzük, mert csak úgy lesz áldás a munkánkon.
A magyar falvakban régen így köszöntötték egymást az emberek; "Dícsértessék a Jézus Krisztus!" A válasz pedig az volt; "- Mindörökké, ámen!"
Sok helyen ezen a napon szegődtek el a cselédek és pásztorok szolgálatba, hogy Jézus nevében és áldásával köttessék meg a szerződés.
Amire e napon áldást kérünk, azt Jézus bizonyára megáldja.

Rovatok: 
Egyéb