Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Góg és Magóg és Pedagóg

jana68
jana68 képe

/A kép illusztráció!/

Neked nincs is gyereked, mit értesz te a neveléshez?! – vágták rengeteg alkalommal a képembe régebben.

- Tojást sem tudok tojni, mégis meg tudom állapítani róla, ha záp…- volt erre a válaszom.

Emlékszem, a középiskola utolsó évében egyik filozófia dolgozatom értékelésére: „Véleménye van, tudása alig!” 

A lányaimmal próbálok következetes lenni: érezzék a biztonságot mellettem, de ugyanakkor legyenek azzal is tisztában, mi az, amit nem tehetnek meg következmények nélkül. Pedagógus feleségemet is biztatom szigorúságra, mert az iskola valójában oktatási intézmény, nem pedig sutyerákok gyülekezőhelye, ahova eljárnak melegedni azok, akik útban vannak a takarításnál otthon.

Szombaton kisebbik lányommal voltam sakk csapatversenyen, az eredmény most másodlagos. Aki sportol, legyenek ambíciói, de tudnia kell veszíteni is. A jobbtól tisztességes küzdelemben kikapni sohasem szégyen! – nekem így tanították, ezt vallom magam is.

Egy ismerős apukával beszélgettem, mikor kiabálásra lettünk figyelmesek: - Az egész délelőtti munkánk  veszendőbe ment miattad, mert nem figyeltél! – hajolt bele egészen a 8 év körüli fiúcska arcába a nevelő és sorolta hosszú perceken át az „elkövetett bűnöket”, míg a kis srác el nem pityeredett. A tanár ekkor már néhány lépéssel távolabb járt, más valakivel is szerette volna megosztani gondolatait. Mikor észrevette a kicsorduló könnycseppeket, azonnal odaugrott és próbálta helyrehozni azt, amit pár perce elrontott: -Nem kell sírni, mert a csapat így is első lett, te pedig így is szereztél három és fél pontot!

Ha velem történt volna mindez, soha többé nem szerepelnék annak a tanárnak a csapatában. Ha a lányaimmal tenné ezt, nem hallgatnám el véleményemet a következetességről és pedagógiáról.

Beleszippantottam a levegőbe és éreztem: a tojás megzápult.

Rovatok: 
Egyéb