Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Emancipáció

Vasi Ferenc Zoltan

A nyolcvanas évek elején Bíró Dávid szociólógus írt a Valóság folyóiratba, hogy a nők sokkal több előnyt élveznek a társadalomban, mint a férfiak. Szegvári Katalinnal beszélgetett erről a Stúdió tv-adásában Nézzük meg ma, nagyvonalakban.
1.    Magzatvédelem
 A nő dönti el, ha elgurult a tabletta, megtartja-e vagy elabortálja. A férfi tehetetlen. Ha alkalmi vagy „szerelemházasság”-ból fogant a gyermek – egyértelmű. Ha megszüli, a férfi adós-fizess szituációba kerül. Ha abortálja, főként ha a férfi tudta nélkül, az járhat akár mindennap templomba, nem nyugszik meg a lelke. 
2.    Ügyvédi védelem
Nő a nővel összefog.  A nemek harcában, ha a nő sorsot él (vagy életet), a férfi pedig életet (vagy sorsot), a kényszerszülés révén az egész egzisztenciája elvesztheti. Emberbarátilag.
3.    Gyermeknevelés
Sok nő lustaságból, ostobaságból szül. Miért? Ha munkahelye veszélyben, vagy továbbtanulni kéne, inkább szül. S aztán az enyém-tied párharc.  A gyermek életéből kizárják az apát.  Ha a helyzet elmérgesedik, a gyermkvédelmisek ugyancsak az apát zárják ki. (nem vele él ugyanis a gyermek).  A ridegség-hidegség újabb sebek a férfilelken.
4.    Társadalmi előrejutás
A nők emancipációja révén magas posztra kerülhetnek. A hegemón helyzetben újból a férfi a vesztes.
A nők mint az élet „urai”.  Igen, direkt használom ezt a kifejezést, mert már káromkodásban is belefoglaltatik ama testrész. A nő nem áldozatos, önző inkább, van néhány tapasztalatom.
5.    Viselkedésmódok
Udvarlás, udvarlás, flört. A gerjedelem újra a férfit frusztrálja erkölcsileg, ha nős, ha egyedülálló.
Rövid és röpke megjegyzéseim nem tézisek, inkább az innen-onnan megéltek sűrítménye.
Fel kell végre venni azt az igazlátó szemüveget és valahogyan rendezni a család fogalmát, mert már nem a társadalom alapsejtje. A férfi a küszöbön kívülre került.
Ez a szomorú helyzet szituatíve és intuitíve – 2017-ben (is). Bíró Dávid nem tévedett.  Akkor is megszeppent, hiszen aki a nőkről véleményt formál, azt mondják nőgyülölő vagy nemi identitásában megingott. Pedig csak az, mint „aki halkan belelépett”.

 

Rovatok: 
Vitacikk