Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

A Dinnyeszállítmányozó és a Pikk Dáma

jana68
jana68 képe

Az utóbbi időben mindig történik valami érdekes dolog velem, ha autót szeretnék takarítani. A benzinkutas kálváriámat már néhány héttel ezelőtt megosztottam az olvasókkal, most következzék egy újabb történet:

Ismét hosszabb utazásra készülődtünk feleségemmel, számomra is egyértelművé vált, hogy az autót takarítani kell. Ezúttal az önkiszolgáló egységet választottam, ahol néhány száz forintért kiporszívózhatom és le is moshatom a járgányt.

A porszívó masinára két csövet szereltek, így elméletileg nem csak egy ember használhatná… Megérkezésemkor viszont egy sötétkék színű, a passzát szélrendszerről elnevezett népautó állt az egyik oldalon, a gép másik felén pedig az utasteréből kiszedett gumiszőnyegek hevertek a betonon. A jármű gazdája, egy mázsán felüli kopasz fiatalember cigarettázás közben mutogatta a csicskájának, hogy a verda mely részén kell még ügyködnie a fekete csővel. Mindezt tette olyan testtartásban, hogy hónaalatt két érett görögdinnye minden nehézség nélkül elfért volna. Számomra nyilvánvalóvá vált, hogy csakis a fentebb említett lédús gyümölcs szállítmányozásával keresheti kenyerét. Valószínűsítettem, hogy eme tevékenység annyira kifizetődő vállalkozás, hogy a dinnyeárusok megszokott piros Zsiguliját is letudta cserélni egy jóval menőbb közlekedési eszközre, valamint alkalmazottja, azaz csicskája is van, nem pedig segítő családtagokkal végzi a kereskedelmi serénykedését.

Míg ezen dolgokon tűnődtem, lassan gurultam kopott Suzukimmal a nem használt porszívó felé és mutattam nekik, hogy szeretném én is használni a tisztító alkalmatosságot, ha lehetővé tennék számomra…                            -Jajjhátmaraggyámá’, eppercmúlvaúgyisvígzünk!- jött a válasz. Megnyugodtam, nekem valóban nem annyira sürgős, rá is érek éppen, a balesetek többsége is a kapkodásból fakad, a jó tanácsot érdemes mindig megfogadni!

Hátrébb tolattam, a Suzót leállítottam és vártam, hogy sorra kerüljek. Eközben újabb verda közelítette meg a porszívót, márkája és típusa is megegyezett a dinnyésével, a kormánya mögött egy szőke plázacica ült. Hatalmas fékezett, amikor észrevette a gumiszőnyegeket, majd rögtön dudálásba fogott, élénkebb mozgásra ösztönözve a dinnyés lomha mozgású emberét, vagy legalább is ebben a reményben használta a meglehetősen kellemetlen hangú jeladó eszközt.                                                              -Jajjhátnekedmegmiabajjod? Eriggytemegszeddmánössze!- hallottam kisvártatva. Hallottam még egyebeket is, de ezek pontos idézésétől eltekintenék. A Pikk Dáma és a dinnyeszállítmányozó üzletember ékes anyanyelvünk összes gyöngyszemét felvonultatta a szócsatában.

A dinnyések távoztával a Dáma pakolta ki szőnyegeit a placcra. Érkezésemet ő sem vette jónéven, de becsületére szóljon, hogy odaengedett, így végre kitakaríthattam járgányomat.

A történet ezúttal happy enddel zárult, de az ország útjain közlekedve számtalan esetben tapasztalom, hogy bizonyos autómárkák gazdái sem a KRESZ által előírt szabályokat, sem a társadalom alapvető normáit nem tartják magukra nézve kötelezőnek, s velük találkozva mindig a normális emberek húzzák a rövidebbet… Nem lehetne valamit kitalálni értünk, a normálisakért?

Rovatok: 
Egyéb