Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Konzili Edit
  főszerkesztő-helyettes

Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

Borneo (Emberevők)

Tiberius
Tiberius képe

   Hajónk elhagyta Vietnamot, kétnapos hajó út állt előttünk a Dél kínai tengeren, amíg elérjük Borneo szigetét. Két nap hosszú idő mindenkinek volt elég ideje összegyűjteni az előző napok élményeit. Az első nap hajónk csendes ütemben haladt a sima temgeren, míg másnap hatalmas viharra ébredtünk. Hajónkat, ami akkoriban nem volt kicsi ( 1200 utas ) hullámok dobálták mint egy dióhéjat, amihez mi már hozzá voltunk szokva, a sok hajóút szívóssá tett bennünket.   
   Minden ilyen hajóutakon vannak fogadott történészek, akik előadásokat tartanak a látogatott helyekröl. Végre megérkeztünk Borneo sziget egyik közepes kikötőjébe, amit Pontianak hívnak. Gyönyörű időnk volt, ami a viharos tenger után boldogított bennünket.
   Borneo a világ harmadik legnagyobb szigete. 800-ezer négyzet Km.Csak a partvidék kultúrált valamennyire. A sziget belsejében mahagoni fakitermeléssel foglaloznak. Ugyancsak kokonat, banánt és egyébb trópusi termékekkel, amiket importálnak. A legnagyobb hegy a Kinabalu 4500 méter Számtalan lehetőségek kínálkoztak a sziget ismertetésére. Mi egy privát expedicióra válalkoztunk. Szerettük volna látni az ottani dzsungel életet amiröl sokat hallottunk.
   A folyó mérete talán a Dunának a fele ahol egy 12 méteres csónak várt ránk, amiben heten voltunk a vezetőnkel együtt aki beszélte az angolt és a benszülött nyelvet. A folyó nem volt valami tiszta legalább is a kezdetben ami rövidesen megváltozott. Vezetőnk előre ismertette, hogy a benszülöttek nem valami barátságosak a nőket és gyerekeiket kivéve. Óriási változásokon mentek végbe az utolsó 50 évben törvényekhez alkalmazkodni amit eddig nem ismertek,annak dacára,hogy minden új az előnyüket szolgálta.mikor valaki szabadon született,élt,egyszercsak minden korlátozva van,ellenszenvet vált ki.
   Út közben elég látványos és ilyesztő volt minden pár krokodilt láttunk a folyóban a parton orángutánok mindenféle méretben himbállództak a fákon.Tropusi szines madarak ilyesztő hangon nagy zajt csaptak.
   Nagy sokára elértünk egy parti tisztáshoz ahol gyerekek lubickoltak a vízben mosolyogtak, nevettek,gondoltam,milyen érdekes,a gyerek az egyforma,lényegtelen,hogy honnan vagy kitöl van mind ártatlanul születnek.
   Kiszálltunk a csónakbol lábainkat nyújtogatva,vezetőnk mondta szigoruan, maradjunk mellette mert máskülömben baj lehet belőle. Asszonyok jöttek,lepkéket kézműves dolgokat kínáltak eladásra mert azokbol tudják fedezni a szükségletes golgaikat. Közben jött hat fiatal lány az ő szokásaik szerint öltözkörve,fejdísz szalmábol font szoknyaféleség melleik szabadon himbállodzott a dobok ütemei szerint,táncoltak. Nézegettük a kunyhószerűségeiket a bejárat előtt mindenhol koponyák lógtak ami persze feltünt mindnyákunknak kérdve a vezetőnket aki elmomdta,hogy 50-60 évvel ezelőtt ezek az emberek emberevők voltak. Amit a háború után a törvény betiltott,babonábol vagy nosztalgiábol lógnak a künyhó bejáratánál és nem eladók amit ugyancsak a törvény tilt.
   A benszülöttek csontokkal díszítve magukat csak néztek bennunket,gondolván magukban, ha csak, ez az új törvény ne lenne........ Megkínáltak annanász és egyébb gyümölcsel. Már késő délután volt mikor csónakunk visszafelé haladt az ingoványos folyó úton. Megérkeztünk a hajónkhoz amit értékeltünk ami jobban tükrözte az életünk. Másnap egy új irányt vettünk messze jelenlegi dzsungel vidékétöl amit eddig nem hallottunk.
   Autóbusszal vittek minket ami két órás út volt egy civilizáltabb ismeretlen világban. A sziget keleti részén húzódik el egy kis ország amit úgy hívnak,hogy Sarawak de ez a név nem annyira ismeretes mint a fővárosuk neve BRUNEI  ami állítólag a világ leggazdagabb országa amit az olaj kitermelés tett azzá. Ami a legérdekesebb Fiatal arab vándorólt oda régebben ki elterjesztette a muzulmán vallást minden arab nyelven van,és minden ingyen van.
   Az oktatás, áramszolgáltatás,orvos,nincs adó és minden új házaspár kap egy új házat ajándékba.A szultán palotáját nem lehet megközelíteni olyan szigorú őrség van körülötte amit nem láttam sehol,alacsony,nevetséges kis ember ki úgy érzi magát mint aki a világ tetején van. Habár a mecset ami közel van a palotához szabad volt látogatni bizonyos feltételekkel.
   Elvettek minden fényképezőgépet cipőt lekellett veni adtak egy papucsot és egy köntöst. Mi voltunk sok ilyen helyeken külömböző arab országokban de amit itt láttunk az túltett mindenen tátott szájjal  jártuk körbe alig mertóünk lépni a márvány kövezetre csupa arany minden ahol csak két szin volt a fehér és arany.
   AZ egész Brunei azt a benyomást keltette bennem mintha jobb lett volna ha nem jöttünk volna.A gazdagság a fejükbe ment mélyen. Innen még egy utolsó út volt Malázsia amiröl majd egy másik alkalommal beszámolok

Rovatok: 
Irodalom