A magyarero.hu weboldal a Független Újságírók Szövetségének Irodalmi honlapja.
Gyöngyösi Zsuzsa
főszerkesztő, Főadmin
(30) 525 6745
Konzili Edit
főszerkesztő-helyettes
Polonkai Attila
webadmin
Akár vaj helyett használod pirítósra, akár mártogatósnak tortillachips mellé, az avokádókrém mindenképpen isteni. Ráadásul nagyon egészséges is, ugyanis az avokádó tele van E-vitaminnal és telítetlen zsírsavakkal, ami jót tesz a bőrödnek.
Hozzávalók:
2 érett avokádó
2 gerezd fokhagyma
fél marék snidling
1 evőkanál olívaolaj
só, fehérbors
1 lime
Az avokádókat vágd ketté, majd kanalazd ki a húsukat egy tálba, és villával törd össze alaposan, egészen krémesre keverve az olívaolajjal. Facsard rá a lime levét, és keverd el vele. A fokhagymát passzírozd át, a snidlinget vágd apró darabokra. Keverd hozzá a krémhez, sózd, borsozd, és már tálalhatod is. Teljes kiőrlésű pirítósra téve egészséges reggeli.
***
Padlizsánkrém variációk
Majonézes változat – az alap padlizsánkrémhez olaj helyett ugyanolyan mennyiségű majonézt adunk (van, ahol fele tejföl-fele tejszínnel is készítik). Citromos padlizsánkrém – az alap padlizsánkrémhez adjuk egy fél citrom kifacsart levét.
Sültpaprikás padlizsánkrém – a fenti adaghoz 3 vastagabb húsú paprikát is (lehet zöld- és piros húsú is) süssünk szinte feketére a sütőben, a héját húzzuk le, úgy adjuk a padlizsánkrémhez, turmixoljuk össze.
Fűszeres padlizsánkrém – a következő fűszerek kiválóan illeszkednek a padlizsánhoz, így ízlés szerint bármelyiket adhatjuk hozzá: bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, menta, oregano, koriander (ez elég markáns fűszer, úgyhogy csínján bánjunk vele, nehogy elnyomja a padlizsán ízét, de érdemes kipróbálni, ha kedveljük az egzotikusabb felütéseket). Természetesen a friss zöldfűszerekkel érhetjük el a legjobb ízeket.
Padlizsánkrém grillezett húsokhoz – az alap padlizsánkrémet lazítsuk fel egy kis tejszínnel, és melegen grillezett húsokhoz tálaljuk. Nagyon egyedi és finom mártást kapunk így.
Pikáns padlizsánkrém – az alap padlizsánkrémhez adjunk 2 teáskanál mustárt, 2 teáskanál balzsamecetet, frissen őrölt fehér borst, bazsalikomot, 1 teáskanál mézet
Baba ghanoush
Az arab országok padlizsánkrémje. Általában pitakenyeret szolgálnak fel hozzá, abból szeleteket törve mártogatják, kanalazzák. Érdemes kipróbálni, igazán finom.
4 padlizsán
3 gerezd duci fokhagyma
2 citrom leve
2 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
4 evőkanál tahini (szezámmagkrém – keleti fűszereket árusító boltokban, és nagyobb bevásárlóközpontokban kapható, de házilag is elkészíthető)
2 teáskanál szumák (A cserszömörce bogyójából készülő, meggypiros fűszer, amit az arab-török konyhákban használnak. Nálunk a keleti fűszereket, élelmiszereket áruló boltokban érdemes keresni – ha nem jutunk hozzá, akkor balzsamecettel helyettesíthetjük)
1,5 teáskanál római kömény
Só, ízlés szerint
A padlizsánt a fent ismertetett módon megsütjük, leszedjük a héjáról. A petrezselyemzöldön kívül minden belevalót hozzáadunk, pépesítjük, majd hozzákeverjük a petrezselyemzöldet is. Akkor érnek össze jól az ízek, ha legalább 3 órát a hűtőben áll. Pitával tálaljuk, de pirítóssal is isteni.
Padlizsánkrém – alaprecept
4 közepes nagyságú padlizsán
5-6 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl olívaolaj
Frissen őrölt feketebors és só ízlés szerint
A padlizsánokat egy favillával megszurkáljuk, lehetőleg grillen, egészben, időnként forgatva megsütjük, egészen addig, amíg a héja szinte fekete lesz. (Ez körülbelül 25 perc). Ha nincs lehetőségünk grillen sütni, akkor sütőben is megtehetjük, itt a sütési idő hosszabb lesz. S ez esetben a sütőrácsot vonjuk be alufóliával, vagy toljunk alá egy peremes tálcát, hogy a padlizsán leve ne folyjon ki a sütőtérbe.
Ha megsült, akkor vágjuk félbe. Két villával ügyesen húzzuk ki a héjból a padlizsán puha húsát. Az egyik villával rögzítjük a padlizsánt a sarkánál, a másik villával, egy ügyes mozdulattal kifordítjuk a belsejét. Várjuk meg, amíg a padlizsán teljesen kihűl. Addig a vöröshagymát vágjuk nagyon apróra. Ha kihűlt a padlizsán, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket, és turmixgépben vagy botmixerrel keverjük pépessé, közben vékony sugárban folyamatosan csurgassuk bele az olívaolajt. Ha kicsit darabosabb, rusztikusabb állagot szeretnénk, akkor a turmix helyett villával,fakanállal is összenyomkodhatjuk, keverhetjük a padlizsánkrémet,de akkor a fokhagymát előbb présen nyomjuk át. Üvegekbe zárva, hűtőben tárolva hetekig is eláll.