Impresszum

A magyarero.hu weboldal a Kárpát-Medencei Újságírók Egyesületének Irodalmi honlapja.

Gyöngyösi Zsuzsa
  főszerkesztő, Főadmin
  
(30) 525 6745
Graholy Zoé
  főszerkesztő-helyettes
Soltész Irén
  szerkesztő/admin
Polonkai Attila
  webadmin

Kiadványok
 

Jelenlegi hely

(Én,) Apám és a forradalom VII.

B.Kiss-Tóth László
B.Kiss-Tóth László képe

...amikor a forradalmi helyzet már konszolidálódni látszott

Talán mondanom sem kell, amikor már konszolidálódni látszott a belpolitikai helyzet, az elftársak a szovjet hősi emlékművet is újjáépíttették. Talán még 'szebbre', mint volt azelőtt, hiszen a tetejéből kimagasló, éjjel-nappal világító vörös csillag már messziről hirdette a kommunizmus  újbóli diadalát, a felszabadítók soha el nem múló dicsőségét és a szovjet-magyar nép őszinte és felülmúlhatatlan barátságát.
Ha egy jóérzésű ember arra járt, az meg titokban köpött egyet(!)...

(Piszkozatban: Sé,1999.02.15-16., átdolgozva: Sé, 2012.11.06-09.)
*
*Zalalövő időközben a (visszaemlékezésemben említett,) közigazgatásilag társult községek bekebelezésével először nagyközséggé alakult át, majd 2000-ben kisvárosnak minősítették és mostanában az Őrség kapujának is nevezik. (Szülőfalum a kisváros egyik kerülete lett.)
*Említésre méltó, hogy a rendszerváltozás után a zalalövői Önkormányzat nem sokat teketóriázott. A gyalázatos szovjet hősi emlékműről az első adandó alkalommal eltávolíttatta a vörös csillagot és a megszálló bolsevista hadsereget dicsőítő márványtábla helyére másikat helyeztetett, azzal a nem túl sokat mondó felirattal, hogy:  A II. világháborúban elesett idegen országok katonáinak emlékére.

(*Sé, 2019.11.05.)

 
Rovatok: 
Irodalom